VELIKI GLAZBENIK

UMRO JE 'ARHITEKT ROCK'N'ROLLA' Otišao je Little Richard (87), čovjek čiji je vrisak obilježio jednu epohu

Little Richard
 Andy Lyons / Getty Images North America / AFP
 

Little Richard, samozvani "arhitekt rock 'n' rolla" čiji je originalni glazbeni izričaj bila vruća mješavina boogie-woogieja, ritma i bluza i gospela, umro je u subotu u dobi od 87 godina, objavio je časopis Rolling Stone.

Richard je utjecao na mnogobrojne izvođače čija će ga slava naposljetku preteći.

Njegov sin, Danny Penniman, potvrdio je za Rolling Stone da je umro, ali je rekao da uzrok smrti nije poznat.

Richardov bas gitarist, Charles Glenn, rekao je za showbiz portal TMZ da je glazbenik bio bolestan dva mjeseca i da je umro u svojem domu u Tennesseeju, okružen bratom, sestrom i sinom.

Glenn je kazao TMZ-u da je razgovarao s Richardom 27. ožujka i da ga je on pozvao u posjet, ali nije mogao doći zbog pandemije. Rekao je da mu je Richard bio poput oca te da mu je i sam znao govoriti da mu je on poput sina.

Na vrhuncu karijere 1950-ih i početkom '60-ih, Richard se proslavio upečatljivim izvedbama hitova kao što su "Tutti Frutti," "Long Tall Sally," "Good Golly, Miss Molly" i "Lucille," silovito svirajući klavir poput luđaka i naglašavajući tekst povremeno uzvikom "whoooo!".

Časopis Time je ocijenio da je izvodio "pjesme koje su zvučale kao besmislice...ali čiji ritam kao da je upućivao na nezemaljske užitke negdje duboko u utrobi".

Njegova glazba privukla je mlade, i crne i bijele, u vrijeme kada su dijelovi SAD-a još bili strogo segregirani.

Mnogi bijeli glazbenici kao što je Pat Boon imali su vlastite hit verzije njegovih pjesama, premda bitno blaže i "sigurnije" za pop publiku.

"Uvijek sam mislio da rock 'n' roll spaja rase", rekao je Richard jednom prilikom. "Premda sam bio crn, obožavateljima nije smetalo. Dobro sam se osjećao zbog toga".

Mick Jagger, Paul McCartney, James Brown, Otis Redding, David Bowie i Rod Stewart navodili su ga kao svoj uzor.

Jimi Hendrix, koji je svirao u Richardovu bendu sredinom '60-ih, rekao je želio svirati gitaru onako kako je Richard pjevao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 13:45