IN MEMORIAM

Umro je legendarni Scott Asheton iz The Stoogesa koji je odgojio generacije bubnjara

 Ethan Miller / Getty
Treba poslušati savjet Henryja Rollinsa s Twittera: The Stoogese odvrnuti do daske

Tjedan dana nakon što je najavljeno kako su The Stooges bez Iggyja Popa, a s Markom Laneganom i Jellom Biafrom na njegovom mjestu, krenuli u proces snimanja albuma “Re-Licked” s novim verzijama neobjavljenih pjesama očeva punka, stigla je tužna vijest da je u 64. godini života umro bubnjar Scott Asheton.

Godine 2009. umro je njegov brat, gitarist Ron Asheton, a gitare se prihvatio James Williamson koji je bio član The Stoogesa u vrijeme objave važnog proto-punk djela “Raw Power” (1973) pa je bend prošle godine, uoči nastupa na INmusicu, objavio i solidan album “Ready To Die”.

Watt u Močvari

Ranije, nakon reuniona 2003. godine, ulogu basista, umjesto sredinom 70-ih preminuloga Davea Alexandera, preuzeo je Mike Watt iz Minutemena i fIREHOSEA koji u Močvari nastupa 22. travnja. No, sad je doista pitanje mogu li The Stooges dalje i bez suosnivača Scotta Ashetona koji je uz Iggyja Popa jedini svirao na svim albumima benda, odnosno nastaviti s projektom “Re-Licked” i eventualnim nastupima.

U principu mogu ako na Ashetonovo mjesto, primjerice, uskoči Marky Ramone, Steve Shelley iz neaktivnog Sonic Youtha, netko iz redova nekadašnjeg Black Flaga, odnosno Biafrinog benda Guantanamo School Of Medicine ili, to bi bila bomba, Dave Grohl, ako uhvati vremena van obaveza s Foo Fightersima. Naime, Scott Asheton svojim je jednostavnim, ali teškim i udaračkim bubnjanjem u The Stoogesima - Iggy kaže kako nikada nije sreo čovjeka čiji je svaki udarac po bubnjevima imao tako izra-žen smisao i značaj - odgojio tisuće bubnjara koji bi rado zauzeli njegovu poziciju, kako oni manje poznati, tako i “mrcine” poput spomenutog Grohla.

Uzrok smrti nepoznat

Uzrok smrti Scotta Ashetona, preminulog u subotu 15. ožujka, još nije poznat, ali odavno je poznato da je Scott Asheton punk i rock zadužio poput malo kojeg bubnjara u povijesti. Ostaje nam, stoga, prihvatiti savjet Henryja Rollinsa iz poruke na Twitteru: “Umro je Scott Asheton. Albume The Stoogesa odvrnuti do daske”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:21