TUŽNA VIJEST

Umro je Marko Brecelj, legendarni osnivač ‘Buldožera‘

Marko Brecelj

 Goran Sebelic/Cropix
Bio je poznat i kao performer i angažirani aktivist u okviru akcije ‘Društvo prijatelja umjerenog napretka‘ koju je sam pokrenuo

Slovenski umjetnik, pjesnik i glazbenik Marko Brecelj, osnivač legendarnih Buldožera, umro je u petak u Kopru 71. godini nakon teške bolesti, objavili su slovenski mediji.

Šire je bio poznat kao osnivač "Buldožera" s kojom je radio u drugoj polovici 70-ih godina, a kasnije je djelovao kao samostalni umjetnik.

Devedesetih godina prošlog stoljeća vodio je u Kopru omladinski kulturni centar, a okušao se i u lokalnoj politici kao član općinskog vijeća u tom slovenskom lučkom gradu.

Bio je poznat i kao performer i angažirani aktivist u okviru akcije "Društvo prijatelja umjerenog napretka" koju je sam pokrenuo.

Marko Brecelj najprije je svojim nastupom i humorom obilježio slovensku i jugoslavensku glazbenu scenu, a kasnije je, kao voditelj Doma kulture mladih Koper, obilježio tamošnja kulturna događanja.

Brecelj je rođen 30. travnja 1951. godine u Sarajevu. Godine 1974. izdaje solo album Coctail u suradnji s aranžerom Bojanom Adamičem, koji mnogi i danas smatraju jednim od najboljih kantautorskih albuma, uz pjesme poput Alojz valček, Črni Peter, Škandal v Rdečem baru, Požar i Duša in jaz.

Jedan od najistaknutijih frontmena jugoslavenskog rocka

Potom je osnovao rock sastav Buldožer koji je svojim prvijencem "Pljuni istini u oči" 1975. godine stvorio jedan od najzapaženijih albuma u bivšoj Jugoslaviji. U ansamblu je radio kao tekstopisac i pjevač, a etablirao se kao jedan od najistaknutijih frontmena jugoslavenskog rocka 1970-ih.

Uslijedile su suradnje s raznim umjetnicima i glazbenim skupinama.

Početkom 1990-ih preuzima vođenje Omladinskog kulturnog, društvenog i multimedijskog centra u Kopru i osniva Udrugu prijatelja umjerenog napretka.

Bio je aktivan i u politici. Više puta se kandidirao za gradonačelnika Kopra, a od 2003. do 2007. bio je i općinski vijećnik. Svojim političkim nastupima postao je glasni protivnik tadašnjeg gradonačelnika Kopra Borisa Popoviča.

Posljednjih godina djeluje u Kozini s Udrugom prijatelja umjerenog napretka. Unatoč dugoj bolesti, uvijek je zadržao smisao za humor. Kada je prošle godine internetom kružila lažna vijest o njegovoj smrti, prije prvog "posthumnog" nastupa za Primorske novice, na pitanje kako je to biti živ odgovorio je: "Ništa novo".

Marko Brecelj godine 2020. dobio je Slovensku glazbenu nagradu Zlatna frula za životno djelo, a 2019. nagradu Jež RTV Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:32