SEYMOUR STEIN

Umro je poznati producent koji je otkrio Madonnu, Talking Heads i Ramonese

Seymour Stein,

 Antony Dickson/Afp/Profimedia/Antony Dickson/afp/profimedia
Njegova diskografska kuća je surađivala s Depeche Modeom, Ice-Tjem, the Pretendersima, the Smithsima, the Cureom, Sealom te K.D. Lang

Glazbeni mogul Seymour Stein, koji je u velikoj mjeri doprinio karijerama pop kraljice Madonne te američkog punk benda the Ramones, preminuo je u 81. godini života nakon duge bitke s rakom, piše Variety.

Stein je bio suosnivač diskografske kuće Sire Records te nekadašnji potpredsjednik diskografske kuće Warner Bros. Records. Neka od slavnih imena glazbene industrije poput Depeche Modea, Ice-Tja, the Pretendersa, the Smithsa, the Curea te Seala, K.D. Lang surađivala su s navedenim diskografskim kućama.

Stein je rođen u Brooklynu 1942. godine. U glazbeni biznis je ušao još kao tinejdžer.

1966. godine s partnerom Richardom Gottehrerom osnovao je Sire Records (koji je kasnije postao dijelom Warner Bros.-a). Dok je potonji 1974. godine napustio Sire, Stein se bacio u potragu za novim talentima.

Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća Sire je izdavao rani rad blues-rock grupe Fleetwood Mac te nizozemskog art rock benda Focus. Stein je posebno pratio punk te post-punk i new wave scenu.

1975. godine su mu se pridružili the Ramones, koji su ga privukli "energijom te imidžem". Bend je za Sire izbacio čak jedanaest studijskih albuma. Jedan od najpopularnijih Sireovih izvođača bili su i Talking Heads koji su tijekom jedanaest godina izbacili devet platinastih i zlatnih albuma.

Najlukrativnijim otkrićem ispostavilo se ono američke pjevačice Madonne, koja je u vrijeme kada ju je Stein otkrio, bila relativno nepoznata izvođačica u manhattanskim klubovima.

"Seymourov glazbeni ukus je uvijek nekoliko godina ispred onoga drugih ljudi", rekao je nekadašnji menadžer grupe Talking Heads Gary Kurfirst 2005. godine prilikom Steinova ulaska u Kuću slavnih (Rock and Roll Hall of Fame).

"Odrastala sam okružena glazbom. Moje odrastanje nije bilo najkonvencionalnije, no svoj život i odnos s ocem ne bih mijenjala ni za što. On je bio brižan djed koji je uživao u svakom trenutku provedenom sa svojim trima unukama (...) Veoma sam zahvalna na svakoj minuti koju je naša obitelj provela s njim te na činjenici da je glazba koju je dao svijetu na pozitivan način utjecala na živote velikog broja ljudi", poručila je Mandy Stein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:20