IMAO JE 94 GODINE

Umro je velikan pop glazbe Burt Bacharach: Pisao je tekstove za Arethu Franklin, a osvojio je i Oscara

Burt Bacharach

 Kevin Winter/Afp
Autor je brojnih bezvremenskih pjesama poput ‘I Say a Little Prayer‘, ‘Raindrops Keep Falling on My Head‘, ‘The Look of Love‘ i sl.

Burt Bacharach, slavni glazbenik, kompozitor i tekstopisac, umro je u dobi od 94 godine u svom domu u Los Angelesu.

U svojoj bogatoj karijeri imao je čak 73 hita među najslušanijih 40 u SAD-u, te 52 hita među najslušanijih 40 u Velikoj Britaniji.

Rođen je u Kansas Cityju u Missouriju 1928., a odrastao je u New Yorku. Još praktički kao dijete, znao se ušuljati u jazz klubove kako bi slušao izvedbe nekih od velikana tog žanra poput Counta Basieja i Dizzyja Gillespieja, a oduševljavali su ga i kompozitori poput Stravinskog i Ravela.

Imao je klasično glazbeno obrazovanje, a nakon kratkog razdoblja provedenog u američkoj vojsci, postao je prateći pijanist za mnoge glazbenike poput Vica Damonea, Ames Brothers i Paule Stewart koja mu je kasnije postala prvom suprugom.

Također je bio producent Marlene Dietrich tijekom njezinih turneja po Europi u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća.

Kao kompozitor se proslavio 1957. kad je upoznao tekstopisca Hala Davida. Njihova suradnja iznjedrila je hitove ‘The Story of My‘ Life Martyja Robbinsa i ‘Magic Moments‘ Perryja Coma.

Davidove romantične stihove Bachrach je uglazbljivao uz vješto razrađene aranžmane s pažljivo posloženim pratećim vokalima i gitarističkim i pijanističkim dionicama s izraženim jazz elementima u čemu mu je od velike pomoći bila klasična glazbena naobrazba.

Bacharach i David autori su brojnih bezvremenskih pjesama: ‘I Say a Little Prayer‘ Arethe Franklin, ‘What’s New Pussycat?‘ Toma Jonesa, ‘The Look of Love‘ Dusty Springfield, ‘Make It Easy on Yourself‘ Walker Brothersa i brojne druge.

Radio je i glazbu za filmove, a pjesme ‘Raindrops Keep Falling on My Head‘ iz filma Butch Cassidy and the Sundance Kid osvojila je 1969. Grammy i Oscar.

Jedna od Bacharachovih najdugovječnijih i najplodonosnijih suradnji bila je ona s Dionne Warwick, a među njihovim zajedničkim pjesmama su i ‘Walk on By‘, ‘Do You Know the Way to San Jose?‘, ‘Anyone Who Had a Heart‘, ‘A House is Not a Home‘ i ‘I Say a Little Prayer‘.

U svojoj bogatoj karijeri surađivao je i s Neilom Diamondom, Robertom Flack, Christopherom Crossom, Sheryl Crow, Elvisom Costellom i mnogim drugima.

Nakon razvoda od prve supruge Paule Stewart 1958., Bacharach se ženio još tri puta: za Angie Dickinson 1965., Carole Bayer Sager 1982. i Jane Hansen 1993. s kojom je ostao sve do smrti. S posljednjom je suprugom imao i dvoje djece, Olivera i Raleigh. Nikki Bacharach, njegova kći iz braka s Angie Dickinson, oduzela si je život 2007. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:36