NEVEN MIJAČ

UMRO LEGENDARNI HRVATSKI BLUZER Frontmen Telefon Blues Banda svirao je u najpoznatijim HTV-ovim emisijama, surađivao s najvećim imenima domaće glazbe

Neven Mijač
 HGU

Nakon duge i teške bolesti u ponedjeljak, 24. listopada, preminuo je glazbenik Neven Mijač.

Neven Mijač rođen je 9. rujna 1965. godine u Zagrebu. Od svoje šeste godine svira violončelo, a od šesnaeste godine života i usnu harmoniku. Završava Muzičku školu Pavla Markovca, u klasi profesora Čifari Jengea, te osvaja prve nagrade u sviranju violončela na republičkim natjecanjima 1977., 1979. i 1983. godine. Nakon Muzičke škole studira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

U svojim dvadesetim godinama odlazi u Pariz gdje živi godinu dana i radi kao studijski glazbenik i svirač u podzemnoj željeznici. U tom periodu ostvaruje ugodno i korisno iskustvo svirajući i po pariškim klubovima, a osobito sa Frog Mouth Blues Bandom, te snima demo materijal s grupom Major Tom za diskografsku kuću Virgin.

Usnu harmoniku počinje svirati 1982. godine s grupom Telefon, koja kasnije nastavlja djelovanje kao Telefon Blues Band. Njegujući glazbu 60-ih i 70-ih sve do danas, taj cover bend po svojoj kvaliteti je jedinstven u ovom dijelu Europe. S Telefon Blues Bandom sudjelovao je u mnogobrojnim televizijskim emisijama i projektima kao što su: Bravo, Nogometna televizija, Baloon, te Crno bijelo u boji. Također rade glazbene podloge za plesne predstave "Fluid" i "Tango je tužna misao koja se pleše" (ZKM). Glazbu za plesnu predstavu "Suženi prostor" Ljiljane Zagorec Neven Mijač sam komponira i nastupa kao jedini glazbeni izvođač, što zahtjeva izlaz iz blues shema sviranja usne harmonike i prezentaciju jedinstvene tehnike na tom instrumentu što ga ističe od ostalih poznatih izvođača. Također nastupa i s plesnim orkestrom HRT-a pod vodstvom Silvija Glojnarića.

Surađivao je s mnogim umjetnicima od 80-ih godina pa do danas: ITD Band, Film, Tajči, Matteo Cetinski, Neki to vole vruće, Crvena jabuka, Neno Belan, Arsen Dedić, Josipa Lisac, Davor Radolfi, Song Killers, Maroderi, Zdenka Kovačiček, Prljavo kazalište, Parni valjak, Dado Topić, Gibonni, Toni Cetinski, Klinci s Ribnjaka, Lea Dekleva, Ben E. King, Mickey Baker, Adrian Burns, Alan Bjelinski, itd...

U začetku Rock Akademije Zagreb održavao je satove sviranja usne harmonike. Privatnu poduku tehnike sviranja drži već petnaestak godina u Hrvatskoj i izvan zemlje. Svoju predaju objedinio je i u ljetnoj školi u Gračišću, Istra, koja se održava više od četiri godine. Također kao član žirija, sudjeluje na međunarodnom natjecanju sviranja usne harmonike "Ah, te Orglice" u Republici Sloveniji.

2000., 2006., 2012. i 2014. godine dobitnik je Nagrade Status za najboljeg instrumentalistu (usna harmonika) u Zabavnoj, pop-rock i urbanoj glazbi, kategorija Ostala glazbala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 12:03