LJUBOSLAV KUNTARIĆ

UMRO PRVI HRVATSKI 'HIT MAKER' Otišao je skladatelj brojnih evergreena kao što su 'Ta tvoja ruka mala', 'Mali motorin' i 'Čežnja'

Na fotografiji: Ljubo Kuntarić 2013.
 Damir Krajac / CROPIX

Hrvatski skladatelj Ljuboslav Kuntarić, autor glazbe za pjesmu "Ta tvoja ruka mala" i rock operu "Karolina riječka", preminuo je u utorak u Voloskom u 92. godini.

U povijesti hrvatske glazbe Kuntarić će ostati zabilježen kao prvi domaći "hit maker" čija glazba je dominirala festivalima i radijskim eterom pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća, ističe Hrvatsko društvo skladatelja.

Autor je velikog broja pjesama od kojih mnoge kao evergreeni ostaju popularne i danas, više od pola stoljeća nakon nastanka. Među njima su "Autobus Calypso", "Ti ni ne slutiš", "U nedilju Ane (Mali motorin)" i "Čežnja".

S legendarnom pjesmom "Ta tvoja ruka mala", na tekst Blanke Chudobe i u izvedbi Ive Robića, pobijedio je na prvom Zagrebačkom festivalu 1953. godine, a za tu je pobjedu, kako podsjećaju iz HDS-a, doznao tek mjesec dana poslije, kada se vratio iz vojne vježbe na talijansko-jugoslavenskoj granici u vrijeme "tršćanske krize".

Rođen je u Čakovcu 1925. godine, a mladost je proveo u Varaždinu, Požegi i Zagrebu. Glazbu je učio privatno kod Rudolfa Matza, Albe Vidakoviće, Ivane Lang i Tihomila Vidošića. Diplomirao je na građevinskom fakultetu i kao hidroinženjer između 1951. i 1981. sudjelovao je u izgradnji brojnih objekata, posebice velikih turističkih kompleksa na jadranskoj obali. Od početka pedesetih živio je u Voloskom kraj Opatije.

Skladao je razne glazbene vrste od 1939. godine. Njegove zabavne melodije, koje je pisao u suradnji s istaknutim hrvatskim pjesnicima i tekstopiscima poput Drage Britvića, Stjepana Jakševca te najviše s Blankom Chudobom, tek su mali dio njegova glazbenog opusa.

U mladosti je pisao laku orkestralnu i komornu glazbu, a poslije i glazbu za puhačke, tamburaške i mandolinske orkestre.

Autor je više od 200 solo pjesama (uz pratnju klavira ili manjih sastava) i oko 170 klapskih pjesama, a istaknuo se i u skladanju većih formi glazbeno-scenskih djela. Među njima su najpoznatiji mjuzikl "Tata, udajem se za Crnca" (1978.) i rock opera "Karolina riječka" (1981.).

Skladao je i glazbu za 18 filmova te za najpopularniju jugoslavensku televizijsku seriju "Pozorište u kući".

Najveći dio njegova opusa, više od 1.100 djela, pripada duhovnoj glazbi koju je Kuntarić stvarao do kraja života. Iza njega ostaje više od 650 duhovnih djela, od čega 25 misa.

Ljubo Kuntarić osvojio je gotovo 50 festivalskih nagrada za svoje skladbe. Dobitnik je Nagrade za životno djelo grada Opatije, Zlatnog odličja Pro ecclesia et pontifice pape Ivana Pavla 2. za doprinos sakralnoj glazbi (2003.), Nagrade Zrinski Međimurske županije za najviše zasluge u kulturi (2004.), Nagrade Porin za životno djelo (2009.), a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Bio je počasni građanin Međimurske županije te gradova Čakovca, Požege, Omiša i Imotskog, počasni član franjevačkog bratstva provincije Sv. Ćirila i Metoda, te počasni član Družbe Braće Hrvatskog Zmaja.

Posljednji ispraćaj održat će se u četvrtak, 6. listopada u 16 sati na groblju u Voloskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 20:21