IN MEMORIAM

Umro Rajko Dujmić: Legendarni glazbenik podlegao teškim ozljedama nakon nesreće

Rajko Dujmić
 Damir Krajac/Cropix
Zadobio je opasne ozljede kada je prošlog tjedna u nesreći Starom Lazu izgubio nadzor nad vozilom

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), doznajemo od izvora bliskih obitelji.

Podsjetimo, kantautor je zadobio opasne ozljede kada je prošlog tjedna u srijedu oko 17.15 sati u stravičnoj nesreći u mjestu Stari Laz, na području Ravne Gore, izgubio nadzor nad svojim VW Tiguanom zagrebačkih registracijskih oznaka i sletio u provaliju.

Zbog neprilagođene brzine sletio je s kolnika po izlazu iz oštrog lijevog zavoja koji se penje uzbrdo na tom dijelu kolnika, potom pokupio kameni zidić i šljivu da bi se zaustavio oko pet metara ispod razine ceste, odnosno desetak metara nad provalijom. Od pada ga je zadržalo granje.

image
Vozilo kojim je upravljao Rajko Dujmić
Cropix

Očevidom je utvrđeno da je dolaskom u Ravnu Goru, ulica Kosa, u nepreglednom zavoju izgubio nadzor nad vozilom te sletio s kolnika. Prema policijskom zapisniku uzrok nesreće je neprilagođena vožnja.

Svjedoci su rekli da vozilo nije sletjelo skroz u provaliju, već da je ostalo nešto iznad razine prometnice, te da ga je od survanja u provaliju zadržalo šipražje na kojem se zaustavio nakon udara.

Nakon prometne nesreće u kojoj mu je teško ozlijeđena glava Dujmić je bio u komi, priključen na respirator u Jedinici intenzivnog liječenja na Sušaku.

image
Vozilo kojim je upravljao Rajko Dujmić
Cropix

Rajko Dujmić rođen je u Zagrebu 7. kolovoza 1954. godine.

Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli, Klani Zlatni akordi.

Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani.

Od 1978. do 1990. intenzivno radi s grupom Novi fosili s kojom izdaje velik broj nosača zvuka u milijunskim nakladama. Istodobno radi i s grupama Srebrna krila i Riva, a s potonjom ostvaruje pobjedu na Natjecanju za pjesmu Eurovizije 1989. godine s pjesmom 'Rock Me'.

Prva pjesma koju je napisao za Nove fosile bila je “Sanjaj me”, a Rajko se vrlo brzo dokazuje kao vrsni kompozitor čijom zaslugom grupa ubire brojne festivalske nagrade i priznanja na domaćim pozornicama, ali i na inozemnim nastupima u Dresdenu i Bratislavi.

image
Novi fosili
Damir Krajac/Cropix

Singlica “Da te ne volim” prodana je u 65 tisuća primjeraka, a istoimena ploča dostigla je nakladu od 170 tisuća. Najprodavanija ploča Novih Fosila “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine, prodana je u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na njoj se nalaze neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila kao što su Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ je ispod otirača...

Ploče Novih Fosila prodane su u više milijuna primjeraka, te su diskografski najuspješnija grupa svih vremena na ovim našim prostorima.

Surađuje i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom. Ostvaruje i kantautorske projekte.

Godine 2012. je s kolegom Zrinkom Tutićem pokrenuo projekt 'Muzika zabavna' s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama. Pobjednik je na više domaćih i inozemnih festivala.

image
Rajko Dujmić sa suprugom Snježanom
Sandra Simunovic/Cropix

Svoj prvi i jedini kantautorski album “Nizvodno od raja” Rajko je objavio 1993. godine. Poznat je i kao skladatelj filmske glazbe, reklamnih spotova, te najavne špice za televizijsku emisiju “Dobro jutro, Hrvatska”. Radio je i scensku glazbu za kazališnu predstavu “Dundo Maroje” u Gavelli 1995.g. u režiji Krešimira Dolenčića, te za predstavu “Osam lakih komada”redateljice Nine Keflin. Svirao je električne orgulje u rock operi “Gubec beg” u kojoj su naslovne uloge igrali Branko Blaće i Josipa Lisac.

Pjesma "Moja domovina", koju su zajednički napisali Rajko Dujmić i Zrinko Tutić ostat će posebno zapamćena u srcima mnogih ljudi. U Band Aid-u koji je 1991. otpjevao zasigurno najljepšu domoljubnu pjesmu sudjelovalo je 150 glazbenika.

Diskografsku nagradu 'Porin' za životno djelo dobio je 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:34