MAJSTOR SITARA

Umro Ravi Shankar: Odlazak legendarnog indijskog glazbenika, oca Nore Jones i učitelja Beatlesa Georgea Harrisona

FILE - In this Feb. 7, 2012 file photo, Indian musician Ravi Shankar performs during a concert in Bangalore, India. Shankar, the sitar virtuoso who became a hippie musical icon of the 1960s after hobnobbing with the Beatles and who introduced traditional Indian ragas to Western audiences over an eight-decade career, has died. He was 92. (AP Photo/Aijaz Rahi, File)
 AP / AP2012

NEW DELHI - Legendarni indijski majstor sitara Ravi Shankar , koji je utjecao na brojne strane umjetnike, od Beatlesa do klasičnog violinista Yehudija Menuhina, umro je u SAD-u u 92. godini, objavila je u srijedu njegova obitelj.

Ravi Shankar, otac jazz i pop-folk pjevačice Nore Jones , umro je u bolnici u San Diegu gdje je nedavno primljen zbog problema sa srcem.

Indijski premijer Manmohan Singh izrazio je svoje žaljenje i spomenuo gubitak "nacionalnog blaga i svjetskog veleposlanika kulturne baštine Indije".

"Jedna era završava. Nacija mi se pridružuje u odavanju počasti nenadmašnom geniju, njegovoj umjetnosti i poniznosti", dodao je šef vlade.

Ravi Shankar, koji je živio u Kaliforniji, rođen je u svetom gradu Benaresu, na obalama Gangesa, 7. travnja 1920. Dolazio je iz obitelji brahmana, najviše kaste tradicionalnog hinduističkog društva.

Gitarist Beatlesa George Harrison postao je njegov učenik 60-ih godina te su obojica surađivala na nekoliko projekata, posebno na humanitarnom koncertu za Bangladeš 1971. Harrison je Shankara prozvao "kumom World Musica".

U izjavi objavljenoj iz New Yorka putem glazbenikova twittera, Shankarova udovica Sukanya i njegova druga kći Anoushka, objasnile su da je Shankarovo "zdravlje bilo krhko već nekoliko godina a u četvrtak je podvrgnut operaciji koja mu je potencijalno mogla poboljšati stanje".

Njegova obitelj i zaklada Ravi Shankar objasnili su da je bolovao od dišnih i srčanih problema.

Posljednji put nastupio je 4. studenoga na koncertu u Long Beachu, u Kaliforniji, s kćeri Anoushkom, uspješnom glazbenicom na sitaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:26