VELIKI SAKSOFONIST

Umro slavni Wayne Shorter: Surađivao je s brojnim jazz majstorima, a Miles Davis prozvao ga je ‘osobom od ideja‘

Wayne Shorter 

 Sebastien Nogier/AFP
Šezdesetih je vodio vlastiti bend koji je proizveo niz albuma, uključujući ‘Juju‘, ‘Speak No Evil‘ i ‘Adam‘s Apple‘

Američki saksofonist Wayne Shorter, autor nekih od najhvaljenijih jazz skladbi, umro je u četvrtak u dobi od 89 godina, izvijestili su američki mediji.

Shorterova nakladnica Allise Kingsley potvrdila je smrt slavnog glazbenika za New York Times i Washington Post.

Shorter se proslavio svirajući tenor saksofon s bubnjarem Artom Blakeyjem kasnih pedesetih, a šezdesetih je svirao u kvintetu Milesa Davisa s pijanistom Herbiejem Hancockom, basistom Ronom Carterom i bubnjarem Tonyjem Williamsom.

Autor je nekih od najpoznatijih pjesama kvinteta poput "E.S.P." i "Nefertiti". Davis ga je prozvao "osobom od ideja u njegovu bendu, konceptualizatora niza glazbenih ideja koje smo proveli" te osobom koja je shvatila i "da je sloboda u glazbi sposobnost poznavanja pravila kako bi ih se moglo zaobilaziti".

Shorterovo autorstvo hvalio je i Hancock.

"Za mene je glavni autor u toj grupi bio Wayne Shorter", rekao je slavni klavijaturist.

"Wayne je bio jedan od rijetkih ljudi koji su Milesu donosili glazbu koja se potom nije mijenjala".

Shorter je šezdesetih vodio vlastiti bend koji je proizveo niz albuma, uključujući "Juju", "Speak No Evil" i "Adam‘s Apple" s jednim od najvećih jazz standarda - "Footprints". Shorter je suosnivač slavnog jazz fusion sastava Weather Report, u vrijeme dok je prelazio na sopranski saksofon, a taj sastav, osnovan 1969., osam godina kasnije snimio je jednu od najprodavanijih jazz ploča svih vremena - "Heavy Weather".

Od ostalih slavnih ploča izdvaja se "Native Dancer" s brazilskim glazbenikom Miltonom Nascimentom.

Shorter je 2000. osnovao svoju prvu stalnu akustičnu grupu s pijanistom Danilom Perezom, basistom Johnom Patituccijem i bubnjarom Brianom Bladeom. Bend je objavio četiri live albuma.

S pjevačicom i basisticom Esperanzom Spalding napisao je operu "Iphigenia", koja je premijerno izvedena 2021.

Shorter je doživio tragediju kad mu je 1985. umrla kći koju je imao sa svojom drugom suprugom Anom Mariom Patricio. Patricio je i sama umrla u eksploziji zrakoplova nedugo nakon polijetanja iz New Yorka 1996. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 19:54