STREAM OTKRIĆE

Uskogrudni metal djeluje kao da je ponekad cijepljen od zabave kakvu nudi pop. Srećom, postoje i oni koji su se oslobodili okova žanra

 Polyphia/Youtube
Polyphia na inovativan način spaja metal, elektroniku, rap i jazz te se pritom vraški dobro zabavlja

Notorno uskogrudni metal nekad stvarno djeluje kao da je u potpunosti cijepljen od zabave kakvu nude ipak lepršaviji pop i R‘n‘B. Čak i kad se pojave bendovi koji se ne shvaćaju toliko ozbiljno, "pravi" ih metalci vrlo brzo popljuju i etiketiraju kao neiskrene. Zato i imamo toliko grupa koje zvuče i izgledaju isto.

Na svu sreću, internet je onima koji ne žele svirati taj jedan te isti metal omogućio da pronađu svoju publiku, oslobode se žanrovskih okova i malo se zabave. A malo se koji metalci zabavljaju kao Polyphia, instrumentalni progresivci iz američke savezne države Teksas.

Polyphia postoji od 2010., a danas je čine gitaristi Tim Henson i Scott LePage, koji su u bendu od samog početka, te basist Clay Gober i bubnjar Clay Aeschliman, koji su mu se pridružili 2012. i 2016. Bend je na samom početku karijere zvučao kao tek nešto melodičnija inačica uobičajenog hiperaktivnog progresivnog metala, no vrlo su brzo u svoje pjesme počeli ugrađivati elemente popa, elektronike, R‘n‘B-ja i hip-hopa. Single "LIT" iz 2017. bio je prvi nagovještaj da su gotovo pa potpuno raskrstili s metalom.

Potvrda promjene zvuka stigla je već iduće godine, kada su izdali svoju najpopularniju stvar - "G.O.A.T.". S obzirom na to kako je Polyphia na njoj na inovativan način spojila metal, elektroniku, rap i jazz, naslov pjesme - engleska kratica za "najbolji svih vremena" - više je nego prikladan.

Polyphia je 28. listopada ove godine izdala svoj četvrti album "Remember That You Will Die", koji je najavila s četiri singla - "Playing God", "Neurotica", "ABC" i "Ego Death". Iako je s "G.O.A.T." definirala svoj zvuk, Polyphia je nastavila istraživati kako spojiti naoko nespojivo, pa tako "Playing God" nose flamenco gitare, "ABC" glas pop i R‘n‘B pjevačice Sophije Black, a "Ego Death" gitaristički virtuoz Steve Vai.

Polyphia na "Remember That You Will Die" zvuči kao bend koji zna što želi reći, ali se ne boji eksperimentirati i isprobati nove stvari. Svoj su zvuk na pjesmi "Genesis" obogatili efektnim trubama, a svoju su ljubav prema modernom rapu pretvorili u suradnje s reperima Killstationom, Snotom i Lil Westom.

Najbolje vam je početi s amblematskom Polyphijinom pjesmom "G.O.A.T.". Ako vam ona sjedne, zavrtite albume "New Levels New Devils" iz 2018. i novi "Remember That You Will Die". "Renaissance" (2016.) i "Muse" (2014.) možete poslušati kako biste posvjedočili razvojnom putu ovog krajnje neobičnog benda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:50