PANKRTI

Ususret Danu antifašizma ljubljanski punkeri nastupaju u sklopu jubilarnog Ljeta u MSU

Pankrti

 /Press
‘Za razliku od kasnijih generacija hardcorovaca koji su furali punkerski kolektivizam i uniformizam, mi smo bili individualisti i romantičari‘

Na 10. jubilarnom Ljetu u MSU - 20. lipnja nastupaju poniri, kumovi, ma očevi punka na Balkanu ljubljanski Pankrti.

Tekstovi ljubljanskih Sex Pistols danas kao i nekad seciraju/preispituju sistem i ismijavavaju novokomponirane bogataše i korumpirane političare.

Pioniri su punka na Balkanu i jedna od najsnažnijih i najutjecajnijih pojava u rocku regije u zadnjih 50 godina. Ove godine kultnu "Bandieru rossu" izvode u svečanom ruhu - povodom Dana antifašizma 22.6. Povod ovogodišnjem nastupu je i recentni live album benda "Turneja pomirenja/Live in Zagreb 1985." sa snimkom koncerta u RANS-u Moša Pijade u Zagrebu 9. prosinca iste godine te regionalna turneja znakovito naslovljena "Turneja pomirenja".

image

Pankrti

/Press
image

Pankrti

/Press

"Prva generacija punkera bila je u nekom smislu hipijevska, koliko god to danas neobično zvučalo. Iako smo hipije mrzili iz dna duše kao muziku, izgled i filozofiju, po duši smo im bili prilično slični. Za razliku od kasnijih generacija hardcorovaca koji su furali punkerski kolektivizam i uniformizam, mi smo bili individualisti i romantičari. Ako su Pankrti imali utjecaja to je bilo više u smislu da su neke ljude probudili iz zimskog sna sedamdesetih. Inače, u Zagrebu smo poslije 1977.bili još puno puta i čini mi se da smo najveći utjecaj uvijek imali na ženski dio publike", kaže Gregor Tomc, ideolog i tekstopisac Pankrta (Branko Kostelnik: "Moj život je novi val" 2004.)

image

Pankrti

/Press

"Pankrti su imali više koncerata u Zagrebu nego u Ljubljani, no, istina je da se od svega najbolje sjećam kako smo u onim pretrpanim Balkan expresima uvijek morali stajati na putu kući, kamo smo obično dospjeli s prvim jutarnjim maglicama... Na našem prvom zagrebačkom koncertu 1977. i prvom punk koncertu uopće u Hrvatskoj, na izložbi Mirka Ilića u SC u Savskoj 25. još nismo poznavali Đonija Štulića, a poslije je bio redovit gost na skoro svim našim zagrebačkim koncertima...", kaže Peter Lovšin, pjevač, tekstopisac i skladatelj Pankrta (Branko Kostelnik: "Moj život je novi val", 2004.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:36