ONE POSSIBLE OPTION

Uvjerljiv industrial-rock album o pomanjkanju opcija za progres i prisilnoj vrtnji u krug

Nije moja šalica čaja, ali kvaliteta je nepobitna pa je pitanje koliko bi daleko OPO dobacio da ne dolazi iz Rijeke nego iz Seattlea

Tijekom prvog "izdanja", od 1993. do 2001. godine, pulski festival Art & Music na nekoliko je dana koncem sprnja ili početkom kolovoza pružao privid normalnosti, predstavljajući tadašnje demo-bendove koji su u nemogućoj situaciji tražili svjetla reflektora. Jedan od takvih bio je i riječki garage-rock bend The Stuff kojem sam nakon pobjede na Art & Musicu koliko-toliko pomogao da dođe do debi albuma "Majmuni iz sjene" (1995). Četvrt stoljeća kasnije zvoni kućni telefon, a s druge strane žice otprve prepoznajem brundavi glas Zdravka Kasapovića - Piggyja.

Obavještava me da sa sinom Denijem, kojem je prepustio ulogu frontmena, ima bend One Possible Option i album "No King". Pitanje je koliko će odskočiti na domaćem tržištu, kako to već biva s našim bendovima koji pjevaju na engleskom jeziku, no OPO je uvjerljiv sastav koji tehnički vješto spaja post-grunge i alter-metal s modernijim pop strujanjima, sintisajzerskim tapiserijama i industrial-rockom.

Melodije su jake, bas gitara mrvi zidove, bubanj udara u želudac, gitara i sintisazjeri u glavu, a Denijev falseto je dojmljiv i efektan. Uz refleksije bendova poput Nine Inch Nailsa, Deftonesa, Soundgardena, Toola i Linkin Parka stihovi tematiziraju nemogućnost prosperiteta i realiziranja težnji, prisilnu vrtnju u krug i bijeg u sebe, besmisao sadašnjosti i upitnost budućnosti. Nije moja šalica čaja, ali kvaliteta je nepobitna pa je pitanje koliko bi daleko OPO dobacio da ne dolazi iz Rijeke nego iz Seattlea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:32