ŽIVAHAN NASTUP

VANJA LISAK QUARTET: SWING PARTY 4 Povijesno vrijedan dokument ovdašnje jazz glazbe koji bi se vjerojatno dopao i Woody Allenu

Iz sad već daleke prošlosti stižu zapisi kvarteta pokojnog pijanista, kompozitora i aranžera Vanje Lisaka. Posrijedi su snimke sa Zagreb Jazz Faira (1982, Lapidarij, ton majstor Mladen Škalec) i s prestižnog Bledskog Jazz festivala (1985, ton majstor Matevž Plevnik).

U to doba Lisakov kvartet u kojem su svirali i klarinetist Vladimir Bolčević, kontrabasist Zvonimir Makar i bubnjar Vladimir Vuković bio je jamac klupske i festivalske zabave uz pomalo starinske, ali tako ugodne i ukusne swing originale i obrade.

Unatoč tome ili baš zahvaljujući takvom diskursu, koncerte Lisakovog kvarteta često je pohodila i mlada publika, a koliko su ti nastupi bili živahni i veseli svjedoče i ove arhivske snimke, spašene od zaborava zahvaljujući nastojanju Berislava Jankovića koji je kao koncertni menadžer niz godina surađivao s Lisakom.

Vjerojatno bi se dopale i Woodyju Allenu, ali i bez njegovog "amena", ovo je povijesno vrijedan "dokument" ovdašnje jazz glazbe.

Ocjena: ****

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:20