DAVID BOWIE (1947-2016)

VANZEMALJAC NAPUSTIO NAŠ SVIJET Istinski umjetnik rocka koji je šokirao svijet svojim transformacijama, bio je uvijek korak ispred glazbenih trendova

 Reuters
Uspon njegove umjetničke karijere započeo je 1972. albumom 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars', u kojem je bio naglašen motiv rock zvijezde vanzemaljca

Prije nekoliko dana, 8. siječnja, David Bowie objavio je 25. album nazvan 'Crna zvijezda' ('Blackstar'), i to upravo na svoj 69. rođendan. Album je sa strane kritičara dočekan hvalospjevima kao veliki povratak avangardnog umjetnika koji je u povijesti rocka zapisan kao veliki kameleon sposoban za fascinantne umjetničke tranformacije. Nakon 18 mjeseci borbe s rakom i nekoliko dana nakon proslave rođendana, Bowie je preminuo okružen obitelji.

David Bowie je prestao svirati na turnejama prije više od deset godina (zadnja turneja mu je bila 'A Reality Tour', 2004. godine), a razlog je bio njegovo krhko zdravlje nakon preživljenog srčanog udara.

Uspon njegove umjetničke karijere započeo je 1972. albumom 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars', u kojem je bio naglašen motiv rock zvijezde vanzemaljca, a sličan motiv primjetili su kritičari u 'Blackstaru', sada zaključnom dijelu njegovog opusa. Uoči objave 'Ziggyja' Bowie je na sva zvona objavio svoju homoseksualnost, obojao kosu u crveno i započeo svoju transformaciju u 'vanzemaljsku' rock zvijezdu.

Lider benda Velvet Underground, Lou Reed, u svom solističkom radu angažira Bowiea da mu, zajedno s Mickom Ronsonom, bude producent na njegovom drugom albumu Transformer. Iggy Pop sa svojim sastavom 'The Stooges' angažira Bowie za produkciju na njihovom trećem albumu Raw Power (a kasnije će raditi i na povratničkom albumu Iggy Popa 'Lust for Life').

Umjetničke transformacije









Tri godine kasnije postigao je svoj prvi veći uspjeh u Sjedinjenim državama, gdje mu je singl 'Fame' bio na 1. mjestu top ljestvice, a album Young American bio je na top 10 ljestvici. Sljedeći uspjeh zabilježio je njegov avangardni art rock album 'Station to Station' koji je dospio na 3. mjesto ljestvice, a sadrži hit 'Golden Years' koji je bio među prvih 10.

Među pjesme koje će se pamtiti svakako se mogu uključiti 'Let's Dance' iz 1983. (također američki hit broj 1), 'Space Oddity', 'Heroes', 'Changes', 'Under Pressure', 'China Girl', 'Modern Love', 'Rebel, Rebel', 'All the Young Dudes', 'Fashion', 'Life on Mars'... Ili pak duet s Mickom Jaggerom 'Dancing in The Street'.

Osim glumačkih uloga u filmovima, u njegovom umjetničkom razvoju ostalo je zabilježeno razdoblje koje je proveo u Berlinu krajem 70-ih, gdje se uspio rješiti ovisnosti o narkoticima i počeo baviti slikarstvom. U Berlinu se upoznao s elektroničkom scenom i surađivao s Brianom Enoom i producentom Tonyjem Viscontijem. Njegov album 'Low', prvi iz 'Berlinske trilogije' elektroničkim instrumentalima najavio je nove trendove techno glazbe koji će tek naići, a elementi 'krautrocka' i europskog prog-rocka primjetni su na njegovom sljedećem albumu trilogije - Heroes (naslovna pjesma govori o dvoje zaljubljenih, koji su razdvojeni berlinskim zidom).

David Robert Jones rođen je u Brixtonu (London), od oca Stentona Jonesa, koji dolazi iz Doncastera (Yorkshire) i majke Margaret Mary Jones, koja potječe iz irske obitelji. Bowievi roditelji se vjenčavaju nakon njegovog rođenja. Žive u Brixtonu do Bowieve šeste godine, kada se sele u Kent, gdje Bowie živi do svoje osamnaeste godine.

Ploče je, pod utjecajem oca, počeo skupljati od svoje devete godine. S petnaest godina je doživio nesreću kada ga je jedan prijatelj s prstenom na ruci udario u lijevo oko radi jedne djevojke i teško ga povrijedio. Rezultat je njegovo trajno oštećenje dubinskog opažanja, kao i teško raspoznavanje boja.

Sa 16 godina počeo se baviti glazbom, osnovao je svoj prvi bend (nazvali su se The Konrads). Bio je član mnogih blues bendova 60-ih, a nastupao je pod imenom Davie Jones. Kako su ga miješali s glumcem i pjevačem Davyjem Jonesom iz tada poznate grupe The Monkees, mijenja svoje umjetničko ime u "Bowie", prema američkom junaku Jimu Bowieu (po kojem je poznat Bowie nož).

Prvi album s mješavinom popa i psihodelije objavio je 1967. godine za Decca Records pod imenom David Bowie.

Prvi se put oženio 1969. godine s Angelom Barnett i njihov sin Zowie rodio se 1971. Nakon osam godina razdvojenog života, odlučili su se rastati u Švicarskoj 1980. godine. Bowie se drugi puta oženio 1992. supermodelom Iman Abdulmajid iz Somalije, a 2000. godine dobili su kćer Alexandru Zahra Jones (koju zovu Lexi), a s njima je živjela i Imanina kćer iz prvog braka Zulekha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:38