Kvadratura

Vedran Meniga: Pozitivan ritam je svjetski rekorder po broju održanih događaja u doba pandemije

Grad Zagreb je natječajem uvjetovao poštovanje tradicije naslijeđa kluba, što onda kombiniramo s vlastitim projektima, kaže Meniga

 Ivan Posavec
Novi klub na mjestu Jabuke nosi naziv DVA OSAM i počeo je s radom u četvrtak. Do kraja godine nas očekuje niz koncerata i partyja

Napokon je s radom počeo novi klub DVA OSAM. Dakako, riječ je o bivšem kultnom zagrebačkom klubu Jabuka koji pod novim imenom vode Vedran Meniga i njegov Pozitivan ritam. Doista je hrabro, u jeku pandemije, otvoriti novi klub.

"Motivacija je da preživimo krizu, radeći ono što znamo i volimo. Do nas je s jedne od nedavnih europskih glazbenih konferencija došla vijest da je naša organizacija Pozitivan ritam vjerojatno svjetski rekorder po broju održanih festivalskih i klupskih događaja u ove dvije pandemijske godine. Nakon osvojenog natječaja za preuzimanje prostora za novi klub bili su i definirani rokovi vlasnika, Grada Zagreba, za početak rada", priča Meniga, koji je s Pozitivnim ritmom napravio velik posao prvo organizirajući s Britancima festivale elektroničke glazbe u Puli, a danas je festivalski program premjestio u Martinsku pokraj Šibenika. U Zagrebu, pak, već nekoliko godina vodi i klub Pločnik.

Program novog kluba balansira između glazbe koja je nekada bila karakteristična za Jabuku i elektroničku, plesnu glazbu.

"U određenom dijelu, to je točno, Grad Zagreb je natječajem uvjetovao poštovanje tradicije naslijeđa kluba, što onda kombiniramo s vlastitim projektima. Osim tradicionalnog programa Dark Side, s kojim je počeo rad kluba, u prosincu je tu još prvi u seriji Healing Sound Partyja, kao i večer Sukob titana, tijekom koje će se za pultom suprotstavljati poznata DJ imena", objašnjava Vedran koji je, najavljujući program kluba, obećao i mnogo koncerata. Tako u prosincu nastupaju Mayales i Živa voda, koja će svirati pjesme Talking Headsa, pa Kali Fat Dub, kao i šibenski old school hip-hop sastav Hram.

A što možemo u Martinskoj očekivati sljedećeg ljeta?

"Prije dvije godine nadali smo se da će za godinu dana pandemiji doći kraj, ali prošlo ljeto je bilo zahtjevnije i stresnije od prethodnog. Nemoguće je predvidjeti situaciju i pokušavamo biti spremni na sve", rekao je Meniga. A mi znamo gdje ćemo na prednovogodišnju zabavu. Na Talking Heads, pardon, Živu vodu u DVA OSAM.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:10