BESPLATAN PROVOD

VELIKA FEŠTA DO SITNIH SATI SUTRA U ZADRU Terraneo Summer Break otvara vrata na Trgu pet bunara

Terraneo Summer Break 2015 u utorak 16.6. otvara svoja vrata velikom feštom i otvorenjem koje će se pod imenom „Terraneo Moves Zadar“ dogoditi na Trgu pet bunara u Zadru. Svi sadržaji u noći otvorenja ovogodišnjeg Terraneo Summer Breaka bit će besplatni za posjetitelje, čime je Terraneo tim, zajedno s pokroviteljima otvorenja, Turističkom zajednicom Grada Zadra i Gradom Zadrom, odlučio sve vjerne Terraneovce iznenaditi i počastiti.

Otvorenje će započeti u 18 sati, dvosatnim nastupom Terraneo dj crew-a, a potrajat će do ranih jutarnjih sati sljedećeg dana s programima koji će se smjenjivati na čak tri stagea – Teraneo Main Stage, Ledana Summer Stage i Breaks&Kicks Stage.

Koncertni dio otvorenja započinje u 21h, nastupom sjajne zagrebačke kantautorice Irene Žilić, koja je sa svojim albumom prvijencem “Travelling” napravila pomutnju na domaćoj kantautorskoj sceni, osvojila pregršt priznanje te se na svim glazbenim listama uvrstila među prvih pet izdanja domaće glazbe u 2014 godini! Glazba Irene Žilić ispunjena je nostalgičnom teksturom obojanom romantikom i snovima, uspješno balansirajući između mekog akustičnog popa, indie folka i melankoličnog intenziteta bluesa ekspresivnim, čistim vokalom, pamtljivim melodijama te emotivnim tekstovima.

Nakon Irene, oko 22h svoju će vrhunsku americanu, s daškom countrya, gypsy jazza i južnjačkog soula na glavnom stageu predstaviti AmyLavere i Will Sexton. Amy LaVere američka je kantautorica, pjevačica, glumica i nadasve odlična kontrabasistica, rođena u Louisiani. Iza nje je šest objavljenih albuma na kojima je osvojila publiku prekrasnim glasom koji obara s nogu te odličnim pjesmama dok u live nastupima plijeni kontrastom naoko krhke pojave na pozornici u pratnji impozantnog instrumenta koji svira. Stiže u pratnji vrhunskog gitarista i producetna Willa Sextona, mlađeg brata Charlieja Sextona gitarista Boba Dylana.

U drugom dijelu večeri, koji počinje iza ponoći, ljubitelji klupske plesne glazbe doći će na svoje uz Kozmodrum, novi bend renomiranog bubnjara Janka Novoselića, koji u Kozmodrumu razvija jedan potpuno novi glazbeni stil - organic dance music. Novoselića je publici već dobro poznat po radu u grupama Tobogan i TBF, a uz njega, u postavi Kozmodruma su i Ivan Kapec i Elvis Penava na gitarama, Goran Delač na basu i Hrvoje Galler na klavijaturama, redom glazbenici poznati po svojem radu u vrlo različitim poljima i oblicima glazbe, pa je ova postava idealna za otkrivanje novih zvukova ali istovremeno ukorijenjena u tradiciju improvizacijske glazbe.

Strukture preuzete iz elektronskih stilova kao što su Techno, House, Jungle i Dubstep, Kozmodrumovci koriste za stvaranje i sviranje novih skladbi, spajajući ih s formama preuzetim iz duge tradicije jazz i fusion glazbe. Kozmodrum u svom programu ima i obrade poznatijih skladbi iz svijeta elektronike, pa tako se na nastupu mogu čuti i live izvedbe sastava i producenata kao što su Kenny Larkin, UR, Makoto, Swayzak, Julio Bashmore, Deadmau5, Om Unit i još mnogih drugih izvođača. To ukazuje na glavni utjecaj ovog benda, a to je klupska plesna elektronika. U ovom slučaju ovdje se ta glazba izvodi na najmanje mogući elektronski način, uz korištenje sasvim “tradicionalnih” instrumenata; bubnjevi, gitare, klavijature. Na taj način dobivena je svježina koje često nedostaje u oba svijeta - onom elektronskom i onom bendovskom.

Uz Kozmodrum, Terraneo fanovima predstavit će se i zanimljivi Fikcio Monger, koji nastupa kao one man live electro set. Iza aliasa Fikcio Monger krije se glazbenik Mirko Rak, sa svojim novim projektom i live electro performansom. Dugogodišnji glazbenik (bass, bubnjevi, perkusije, synths) i producent Mirko Rak jedan je od najinovativnijih šibenskih glazbenika koji se sa svojim prethodnim projektom, bendom The FogSellers, u kratkom periodu pozicionirao u sam vrh live izvođača elektronskog glazbenog žanra. Njegovi The FogSellersi, projekt su koji je nastao prije tri godine a kombinacija je to elektronike i jazza koju bi se moglo svrstati u down tempo ili lounge glazbu. Nakon eksperimentiranja s elektronikom u FogSellersima, Mirko Rak se ipak odlučio na radikalniji pristup elektronici, te započeo projekt Fikcio Monger koji se bazira na live izvedbi. Svaki set je drugačiji baš zbog toga što se sve izvodi live, a njegov album prvijenac je već u nastanku.

Za izvornu Terraneo atmosferu u noći otvorenja pobrinut će se i Terraneo DJ Crew, odnosno uncleFunk i Borovich, uz podršku zadarskog dj-a Mate Kokića. Osim zagrijavanja publike na početku večeri, ovaj dj trojac će plesnom glazbom žariti podij Ledana Summer Stagea od ponoći pa do kasnih jutarnjih sati. DJ uncleFunk tj. Luka Pavić na prvom je mjestu glazbenik/gitarist, ljubitelj i kolekcionar glazbe koja u sebi sadrži iskonski vreli funk ritam koji od svog nastanka, preko lude euforije 70ih pa sve do danas, uspješno pali plesne podije diljem svijeta. Svoju ljubav prema kvalitetnoj glazbi uncleFunk je pokazao kroz Šibenski festival TERRANEO kao jedan od ljudi koji su osmislili i pokrenuli cijelu priču. O iskustvu iza DJ pulta ne treba previše govoriti osim napomenuti da je bio dugogodišnji rezident DJ te urednik programa legendarnog zagrebačkog kluba Purgeraj, a u petnaest godina DJ ovisnosti nastupio je u većini bitnih klubova diljem Lijepe naše. UncleFunk je primjerak DJ-a koji dugi niz godina istražuje i skuplja groove glazbu u potrazi za onom alkemijskom kombinacijom ritmova koja izuva iz cipela i plesni podij pretvara u epicentar dobrih vibracija. U setovima miješa glazbene pravce kao što su: funk, soul, rare grooves, deep disco, brazil, tropilectic, afro funk, dancefloor jazz, reggae, balearic, house itd.

Borovich, zajedno s Mr Dirty Hairyem vodi organizaciju SOULKEKS čija filozofija leži u minimalističkoj i po njima zlatnoj formuli DJ-inga i clubbinga: jaka selekcija isključivo vinila organske glazbe sa dušom, dva gramofona i mikser. Borovich je takođe i urednik KICK IT ! programa gdje svoju ljubav prema glazbi uobličuje kroz ugošćavanje zanimljivih DJ-eva kolekcionara rijetke glazbe. U egzotičnom vinil mixu Borovich spaja više glazbenih pravaca iz raznih dijelova svijeta uz dodatke raznih pikanterija. U igri su sljedeći pravci: psychedelic disco, Afro disco, exotic grooves, prog RnR, library groove, ost, proto house/electro, oddballs te masa skrivenih EDIT i extended 12“ verzija najčešće zaboravljenih klupskih brojeva.

Mate Kokić je DJ i pionir elektronske glazbe iz Šibenika, a posebno njeguje nu-disco, funk, soul i deep house izičaj. Ljubav prema DJ-ingu obilježila je njegov život od najranijeg djetinjstva. Mate je vikende u dobi od samo sedam godina provodio s DJ-evima za mix-pultom, u klubu kojeg je držao njegov otac. Dugo je maštao o tom pozivu dok mu se nije pružila prilika da kupi svoj prvi gramofon i s naslijeđenim pločama iz disco cluba svog oca, polako počne izrastati u ambasadora dobre glazbe. Kokić tvrdi da je rad s vinilima oduvijek bio umjetnost za oko i uho i pasionirani je sakupljač vinlila i ta ga privrženost analognom zvuku u današnje vrijeme izdvaja od drugih kolega.

Iako je ulaz na Terraneo Moves Zadar program slobodan, prostor održavanja je ograničenog kapaciteta pa molimo sve posjetitelje da na Trg pet bunara dođu što ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:00