Ne fali basa

Veliki povratak house glazbe: Beyoncé i Drake izbacili nove pjesme, stvorene za plesni podij

Beyoncé na dodjeli Grammyja 2017. godine

 KEVORK DJANSEZIAN/Getty images/Profimedia
Beyoncé je izdala singl koji je iznenadio fanove, a Drake je na novom albumu, među ostalima, ugostio i Black Coffeja

"I'm on that new vibration", pjeva Beyoncé u svojoj novoj pjesmi "Break My Soul", koja je stilom iznenadila brojne fanove ove glazbene dive.

Vibracija o kojoj pjeva korijene ima u house glazbi 1990-ih, raspisali su se glazbeni kritičari, koje je Beyoncé iznenadila dubokim basom i 4/4 ritmom, koji su karakteristični za elektroničku glazbu.

Kao koautori njezinog novog singla potpisani su Allen George i Fred McFarlane, koji su ušli u povijest kao autori teksta za kultnu "Show Me Love" pjevačice Robin S., a zanimljivo je da u Beyoncéinoj pjesmi nije direktno posuđen nijedan dio ove pjesme, iako je korišten isti zvuk basa.

BBC piše o tome kako je potez u kojem je pjevačica potpisala Georgea i McFarlanea gesta koja osnažuje crnačku zajednicu – htjela je da i oni (odnosno njihove obitelji, jer je McFarlane preminuo 2016. godine) dobiju određeni dio tantijema.

"Break My Soul" je ujedno i najavni singl za novi nadolazeći Beyoncéin album "Renaissance", čija je objava najavljena za 29. srpnja, a koji će biti njezin prvi solo album od "Lemonadea" iz 2016. godine.

Nedavno je pjevačica u Vogueu najavila da će ovo biti njezin najambiciozniji glazbeni projekt do sada.

"Kombinacija melodičnih vokala i vatrenih beatova me u sekundi teleportira u klubove moje mladosti. Želim ustati i početi bacati pokrete. To je glazba koju volim do svoje srži. Glazba koja te podigne, koja te natjera na promišljanje o kulturama i supkulturama, o prošlostima i sadašnjostima naših ljudi, glazba koja će na plesnom podiju ujediniti mnoštva i dotaknuti svačiju dušu", izjavila je.

No ona nije jedina koju je osvojio house 90-ih; klupskom zvuku okrenuo se i Drake, koji je ovih dana objavio album "Honestly, Nevermind".

Pjesme kao što su "Falling Back" i "Massive" imaju razigrane klavirske dionice i hipnotički bas, a Drake je na albumu ugostio i neke od top svjetskih producenata elektroničke glazbe kao što su Gordo, Rampa, Black Coffee i Alex Lustig.

image

Drake na koncertu u Kopenhagenu

Gonzales Photo/Lasse Lagoni/Avalon/Profimedia

Glazbeni kritičari postavljaju pitanje – zašto baš sada?

A odgovor vide u – pandemiji.

BBC ističe kako su slične poteze već napravile Lady Gaga i Dua Lipa, "hvaleći snagu plesa u ovom nepredvidljivom svijetu".

Doista, tekst Beyoncéine nove pjesme poziva slušatelje da "otpuste stres" i "oslobode svoj um".

"Mislim da smo, s obzirom na svu izolaciju i nepravdu koje nas prate u posljednje vrijeme, svi spremni pobjeći, otputovati, voljeti i ponovno se smijati. Osjećam da dolazi renesansa i želim biti jedna od onih koji njeguju bijeg u neku bolju stvarnost", izjavila je pjevačica, ujedno objasnivši kako je imenovala svoj album.

Na Twitteru je svoje mišljenje o novim pjesmama podijelio i američki model i umjetnik Shaun Ross.

"Beyoncé i Drake su pametni što su se okrenuli houseu. Svijet treba izliječenje. U tijeku je spiritualni rat, a ova će glazbe ljudima pomoći da ga prebrode", napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:58