GLAZBENA LEGENDA

VELIKI POVRATAK ZORICE KONDŽE ROKERSKIM KORIJENIMA 'Ja sam se derala, skakala, vitlala sa stalkom mikrofona i urlikala poput Iana Gillana...'

Zorica Kondža
 iljana Blivajs / CROPIX
Ovog je ljeta spremna održati niz rock’n’roll koncerata na turneji od Istre do Dubrovnika, a otvorit će je nastupom u zagrebačkom klubu Boogaloo 26. svibnja. Jednom rockerica, uvijek rockerica, kaže splitska pjevačica impresivne karijere.

U modi je retro. Zna to i Zorica Kondža. Vlasnica jednog od najljepših i najjačih glasova na ovim prostorima vraća se na same početke svoje karijere. Ovog je ljeta spremna održati niz rock’n’roll koncerata na turneji od Istre do Dubrovnika, a otvorit će je nastupom u zagrebačkom klubu Boogaloo 25. svibnja, s početkom u 21 sat.

- Jednom rockerica, uvijek rockerica - kroz smijeh govori Splićanka, koja će u Zagrebu, uz pjesme koje je pjevala na počecima glazbene karijere, izvesti i nekoliko rock standarda poput skladbi Tine Turner i Davida Coverdalea.

Ploče s navigavanja

- Na toj glazbi sam ja odrasla, baš guštam što ću iznenaditi sve pripadnike mlađe generacije kojima sam asocijacija na uglavnom emotivne balade - priča pjevačica koja je u glazbu ušla sedamdesetih godina, i to kao rockerica.

- Prvi pjevački nastup imala sam kao 15-godišnjakinja sa sastavom Novi dani u Kaštelima. Umirala sam od straha iza pozornice, samopouzdanje mi je bilo na nuli. Bojala sam se da će ljudi, kad me vide, pitati: ‘Što ste ovu doveli?’ Tada nisam znala da je moje pjevanje vrijedno nečijeg pljeska. Ali, pljeskali su mi na moje izvedbe skladbi Tine Turner, Bijelog dugmeta, Indexa i Rolling Stonesa - prisjeća se Zorica, koja je rock and roll glazbu otkrila još kao tinejdžerica zahvaljujući svojim starijim sestrama. Ploče The Beatlesa, Creedence Clearwater Revivala ili Fleetwood Maca, koje je Zorica preslušavala dok se ne bi istrošile, u Split su tada donosili pomorci sa svojih navigavanja. Ubrzo je i sama postala članica benda, a po uzoru na svoje idole, kao pjevačica nije mirno stajala za mikrofonom.

- Ja sam se derala, skakala, vitlala sa stalkom mikrofona poput Tine Turner i Jima Morrisona. Za mene su stariji ljudi govorili da dobro pjevam, ali da to što na sceni radim nije baš lijepo jer sam urlikala poput Iana Gillana, mene je muzika nosila - govori Dalmatinka, koja zna da će je glazba ponijeti i na zagrebačkom koncertu, na kojem će je pratiti orkestar njezina supruga Joška Banova.

Oliver Dragojević i Zorica Kondža, Arhiva

Muž na pozornici

- Naravno da će mi se uz sjajne muzičare i Joško pridružiti na pozornici. Zna li on rock-standarde koje ćemo izvesti? Itekako! Svirao je kao mlad u mnogim splitskim sastavima na čijem je repertoaru bio i rock and roll - otkriva Zorica, koja je sa Joškom nedavno proslavila 30 godina braka.

- U šali kažem da nas je zbližila ‘Pokora’, jer to je bila prva pjesma koju sam tada kao svojeglava rockerica radila s tim pet godina starijim eminentnim glazbenikom, a zajedno smo ostali zahvaljujući našoj ljubavi, razumijevanju, ali i različitostima kroz koje se nadopunjujemo. Inače, slavlje u povodu okrugle godišnjice braka povezali smo s proslavom Joškova rođendana, pa smo napravili feštu za obitelj i najbliže prijatelje - govori Zorica, koja se za predstojeći zagrebački koncert, na kojem će kao njezin gost nastupiti i Tedi Spalato, priprema na svoj način.

- Ne pijem sirova jaja, ne jedem med, ne radim ništa od onoga što bi, kažu, trebalo raditi. Nastojim što manje pričati jer se, prema mojem iskustvu, glas tako najviše troši. Dakle, uoči svakog koncerta nastojim što više šutjeti - kaže majka trojice sinova, koja jedva čeka da mladima pokaže kako se nekad dobro zabavljalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:01