POKLON GRAĐANIMA

VIDEO, FOTO: SOLISTI RAZNJEŽILI ZAGREPČANE ZA VALENTINOVO Besplatnim koncertom dočekali ih u Importanneu, a osim klasika zasvirali su i Nove fosile

 Bruno Konjević / CROPIX
 

Zagrebački solisti, ansambl koji ove godine slavi 65 godina od prvog koncerta, još jednom je iznenadio Zagrepčane. Na Valentinovo su održali drugi u nizu besplatnih mini koncerata, i to u Importanne centru na ulazu ispred stepenica s Glavnog kolodvora.

Slučajni prolaznici kao i oni koji su se ondje našli slučajno, njih tristotinjak, slušali su Mozarta, Sorkočevića i druge. Solisti su izveli su i refren ‘Za dobra stara vremena’ Novih fosila, uoči večerašnjeg nastupa Dinama u Europskoj ligi kod Viktorije Plzen, piše HRT.

Prvi u nizu takvih koncerata Solisti su održali početkom siječnja na zagrebačkoj tržnici Dolac kada su također izvodili skladbe Mozarta i Sorkočevića.

FOTOGALERIJA: Poklon koncert Zagrebačkih solista

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records.

Dodijeljene su im mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals i Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:28