RASTKO MILOŠEV - RAS

VIDEO: IN MEMORIAM Umro je poznati glazbenik i legendarni prvi gitarist Parnog valjka

 Tea Cimas / Cropix
Antologijski je njegov gitaristički solo na pjesmi "Neda", sa albuma Parnog valjka 'Vruće igre'

U 53. godini 12. rujna preminuo je glazbenik Rastko Milošev - Ras, koji je sa nepunih 18 godina 1979. postao gitaristom legendarnog Parnog valjka, izvjestila je Hrvatska glazbena unija. Njegov prepoznatljiv zvuk se čuje na albumima "Vruće igre", “Vrijeme je na našoj strani”, “Koncert”, “Glavnom ulicom”, "Uhvati ritam" i “Pokreni se”, koji se ubrajaju u zlatno doba tadašnjeg rock'n'rolla. Primjerice, antologijski je njegov gitaristički solo na pjesmi "Neda", sa albuma Parnog valjka "Vruće igre"

Rastko Milošev - Ras rođen je 11.11.1961. u Zagrebu. Uz majku Kameliju Zavrl, profesoricu klavira, i brata Aleksandra Miloševa - člana Zagrebačkih solista i redovnog profesora viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Ras je od malena bio okružen glazbom, te je sa lakoćom savladao klavir, klarinet i saksofon kroz osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje. Nakon što je sa 15 godina otkrio Beatlese, zaljubio se u električnu gitaru.

Kao studijski glazbenik sudjelovao je na brojnim albumima snimljenim 80-tih godna prošlog stoljeća - kao gitarista, autor, producent, i aranžer, za izvođače u rasponu od Tereze Kesovije, Dine Dvornika, Olivera Mandića i Kaliopi, do Jasmina Stavrosa, Dine Merlina, Plavog orkestra, Haustora...

Rasov antologijski solo na gitari, na pjesmi "Neda", sa albuma Parnog valjka "Vruće igre"

Krajem '80-ih osnovao je vlastitu grupu Ras 2va 3ri, objavio album "Granice" i ponovno se popeo na pozornicu - uslijedila je i turneja po Rusiji ('90. je to još bio SSSR...). Uskoro osniva obitelj, te sa obitelji odlazi u Njemačku, gdje radi kao restaurator antiknog namještaja, ali i tamo osniva band sa lokalnim glazbenicima, snima i nastupa po Baden-Wurttembergu.

Nakon pet godina vraća se u Hrvatsku gdje nastavlja posao sa restauracijom namještaja za brojne klijente, ali i sa glazbom. Postaje autorom glazbe za TV (radi i za Londonsku televiziju), reklame, te glazbu za film "Srce nije u modi", redatelja Branka Schmidta.

Nakon što je sa 15 godina otkrio Beatlese, zaljubio se u električnu gitaru

Godine 2011. objavio je svoj povratnički album "Sanctuary", za diskografsku kuću Scardona. Radi se o kolekciji instrumentala i vokalnih skladbi, kojima dominira Rasova nenametljiva gitara.

Posljednji ispraćaj Rastka Miloševa biti će u srijedu 17.9.2014. u 14:30h u Krematoriju na Mirogoju.

Rasova pjesma "Pokazat ću ti kako da se vratiš", sa albuma "Nebo" Nine Badrić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 18:55