PUTEVIMA HEDONIZMA

VIDEO: INDIREKT 2018. Festival u Umagu koji još zovu i svjetionikom nezavisne umjetnosti

Mary May, Ichabod (Bruno Šlat), Nina Bajsić
 Promo
 

Čini se kako kulturni hedonizam nije više stvar mašte ili je barem Indirekt festival na dobrome putu da postane nositelj toga pojma. Naime, spomenuti festival već šestu godinu u Umagu odvažno servira sijaset mladih, uzbudljivih umjetnika koji stvaraju jedan novi kulturno-umjetnički val. S odmakom od pet godina to se definitivno može i potvrditi jer je niz sad već afirmiranih umjetnika svoje prve korake napravio upravo na Indirektnoj pozornici. Spomenimo neke: Lovely Quinces, Jonathan, Punčke, Sara Renar, NLV; zatim umjetnici Stipan Tadić, Miron Milić, Sebastijan Dračić, Tea Jurišić, Eugen Varzić, Klarxy; pa sve do novoga vala književnika koje predvode Andrija Škare, Sven Popović, Darko Šeparović, Ivan Jozić… I stajanja nema! Cilj Indirekta je konstantno istraživati, stoga zavirimo u ono što nam festival donosi ove godine.

Line up kompletirali Ichabod, Bastion, Mary May, Pi i Nina Bajsić

Uz ranije najavljene regionalne izvođače Bee Bee Sea, Dogs In Kavala, Dope Calypso, June, Neon Lies, SUN U, Svemirko, The Yellow Traffic Light i Tús Nua, Indirekt je ponovno zagrabio u nepoznato.

Promo
Ichabod (Bruno Šlat)

Najmlađi, Bruno Šlat, 19-godišnji je Karlovčanin koji stoji iza umjetničkog imena Ichabod. Od njega ćete čuti intimni, ogoljeni set autorskih pjesama, a na Indirekt stiže na krilima prvoga singla s nadolazećega albuma "We Could've Had a Better Time".

Promo
Bastion

Umag nije samo domaćin ovoga festivala koji pomiče granice, već je i rasadnik talenata, a jedan od njih će se predstaviti u četvrtak na samome otvorenju. Bastion je projekt Marka Purišića, koji nakon staža u bendovima Manntra i Meant to Be pokazuje i svoju nježniju stranu. Bastion je nastavak suradnje s frontmenom i producentom Markom Matijevićem Sekulom iz Manntre, a njihov prvi singl "Dajem ti sad" poslušajte na linku.

Iz umaške utvrde dobroga zvuka selimo se do metropole iz koje nam stiže trenutačno najintrigantnije ime scene, Mary May, kantautorica koja se glazbeno izražava kroz folk americanu. Suradnja s prijateljem i producentom Markom Mrakovčićem, dvostruko nominiranim za nagradu Porin, iznjedrila je prvi singl koji je poharao domaći eter. U live izvedbi s bendom, pridružuju joj se Marin Živković na gitari, Matej Deronjić na klavijaturama, Ivan Miloš na bubnju te Dina Jerić kao back vokal.

Promo
Mary May

Pi je novi projekt Ivane Picek, mlade kantautorice i multiinstrumentalistice iz Zagreba. Kritika za nju kaže da je najoriginalnija autorica ovih prostora, nerijetko povlačeći paralele sa suvremenicama diljem svijeta. Nedavno izdani album "Časna lubanjska" predvodio je top liste prošlogodišnjih izdanja, a na Indirekt dolazi kao electro-fairy duo, u pratnji Antonije i instrumenata koji višestruko premašuju broj članova benda. Impresivan vokal i minimalistička glazbena kulisa odvest će vas ravno u Ivanin svijet.

Promo
Ivana Picek

Nina Bajsić, uz to što pjeva, sklada, svira gitaru i violinu, studira dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autorica je nekoliko dramskih tekstova, scenarija i radio drama. Radi u kazalištu, piše i objavljuje poeziju te kratke priče. No ono po čemu je Nina još poznata, a što ćete imati priliku čuti i na Indirektu, jest njezina zbirka pjesama kojima je ušla u konkurenciju za nagradu "Na vrh jezika".

Promo
Nina Bajsić

Uz Ninu Bajsić, književni krug Indirekt festivala ove godine čine Dunja Matić, Sven Popović i Maja Klarić. Dunja je na hrvatskoj književnoj sceni debitirala romanom "Troslojne posteljine", Sven se vraća na krilima netom obavljenoga romana "Uvjerljivo drugi", a kako prohodati Japan u 50 dana moći ćete saznati od Maje Klarić, putopiskinje i šumske pjesnikinje koja će na festivalu održati radionicu blackout poetry.

KLFM community radio, odnosno njihov projekt "Radio na cesti", 9. lipnja će u popodnevnim satima uz panel "Radio outside the box" u Umag dovesti Cuisine Dub, Marka Rudelića, Iliju Ludvig + KLFM Soundsystem.

Umjetnički dio festivala, onaj koji ostavlja najduži trag unatoč brisanju pojedinih murala, ugostit će Ivanu Bajcer, Luciju Žuti i Gorana Novakovića iz Hrvatske te Davora Gromilovića iz Srbije, dok festivalska vrata otvara Kolektiv EMGE izložbom "Under cover", u sklopu koje možete otkriti covere regionalnih bendova.

Napominjemo kako su još uvijek otvorene prijave za Artwood - sajam rukotvorina, kao i za Indiebus - vikend paket koji organizatori nude za posjetitelje iz Zagreba i Rijeke. Više informacija potražite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ako smatrate da kulturi treba dati priliku, posebice u državi gdje je ista deficitarna, ako vas i dalje uzbuđuje istraživanje ili ako vam je samo stalo do vikenda na moru, dobroga društva i zabave, posjetite ovaj hedonistčki raj od 7. do 10. lipnja, nećete požaliti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:34