NASTUP S IDOLIMA

VIDEO: KAKO SAM NA PET MINUTA POSTAO ČLAN FOO FIGHTERSA Priča mladića kojeg su rock legende iz publike pozvale na pozornicu da s njima svira bubnjeve

 Privatni album, Screenshot
'Došao sam s prijateljima iz Manchestera u Pulu, a kako bih dospio u prvi red, na dan koncerta pred Arenom čekao sam još od 16 sati'

- Bila je ovo noć koju definitivno neću zaboraviti neko vrijeme. Zapravo, nikada - nekoliko sati prije leta za Veliku Britaniju iz Pule priča nam Richard Greenbury, 22-godišnjak koji je u srijedu navečer na drugom koncertu Foo Fightersa u pulskoj Areni ispunio svoj najveći životni san i stao na pozornicu sa svojim najdražim bendom.

Zapravo, sjeo, i to za bubanj, koji su mu Dave Grohl i ostatak benda ustupili nakon što su u njegovim rukama vidjeli transparent na kojemu je pisalo “Can I be the third drummer” (Mogu li ja biti treći bubnjar).

- Jesi li siguran da znaš svirati? Bolje ti je da se ne šališ - ozbiljnim tonom obratio mu se Grohl, najprije oklijevajući mladića zaista pustiti da se popne na pozornicu, no vrlo brzo dao mu je zeleno svjetlo. Richard i rock legende zajedno su zasvirali pjesmu “Wheels”.

- U Pulu sam došao s dvoje prijatelja još u ponedjeljak i bili smo kod jedne prijateljice koja živi ovdje. Kako mi prijatelji znaju koliki sam fan Foo Fightersa i koliko uživam u sviranju bubnjeva, uvjerili su me da bih na koncert trebao doći s transparentom na kojem ih ‘žicam’ da mi daju da s njima odsviram pjesmu.

Odlučio sam se to zaista i napraviti, pa sam dizao svoj poster u zrak između pjesama. Kad sam se umorio, preuzeo bi ga moj prijatelj - priča nam još uvijek euforični Richard koji je, inače, u Pulu došao iz predgrađa Manchestera, a koji je s prijateljima, kako bi dospio u prvi red, na dan koncerta pred Arenom čekao od 16 sati poslijepodne.

Prijateljičine suze

- Osjećaj na pozornici bio je nadrealan. To je bilo jedno izvantjelesno iskustvo. Sreća je da imam video, inače ne bih vjerovao da mi se to dogodilo. Moji idoli mi se smješkaju na pozornici i hvale moje bubnjarske vještine. Nevjerojatno! Bilo je jako emotivno, i to ne samo meni. Moja najbolja prijateljica je plakala dok sam bio na pozornici - priča Richard.

Foo Fightersi su mu, očito je, najdraži bend, a do sad ih je slušao dva puta u Londonu, jednom na Glastonburyju, pa potom upravo u pulskoj Areni.

- Na prethodnim njihovim nastupima nisam pokušavao doći na pozornicu. Uspjelo mi je iz prve. Pravi sam sretnik! - oduševljen je. Bez puno razmišljanja, kaže da mu je ovaj posljednji koncert bio najdraži, i to ne samo zbog nevjerojatne činjenice da je sa svojim herojima završio na stageu.

- Zdanje u kojem se održavao koncert je nevjerojatno! Puno je manje od, recimo, londonskih stadiona, iako se ne može reći da je maleno. Ima poseban ugođaj, karakter koji je dodatno bio istaknut vizualnim efektima - uspoređuje, pa dodaje: nakon nekoliko “odrađenih” koncerata sad već donekle može i predvidjeti u kojem će smjeru njihovi setovi ići, no nipošto mu nije bilo dosadno.

- Za njih je standard da koncerte odrađuju temeljito, da sviraju satima. Kad kupiš kartu za njihov koncert, odmah možeš biti siguran da će ti se ta investicija i isplatiti - kaže momak koji je donedavno studirao ekonomiju na sveučilištu u Leedsu, a na jesen se planira odseliti u London, gdje će raditi uredski posao.

Ipak, očito je da Richard osim smisla za brojeve ima i smisao za umjetnost. Osim bubnjeva, svira i gitaru te klavir, a glazba ga je počela interesirati prije desetak godina.

- Većinu svojeg slobodnog vremena provodim za bubnjevima, sa slušalicama na ušima iz kojih sviraju Foo Fightersi, pa sviram. Znam odsvirati apsolutno sve njihove pjesme. To je glazba zbog koje se osjećam dobro, s kojom se mogu povezati. Također, fascinantno mi je i što, kad si na njihovu koncertu uživo, zaista možeš vidjeti da su članovi benda prijatelji, da se zabavljaju i međusobno poštuju. A Dave je posebna priča. On je definitivno najkul čovjek na svijetu. Vrlo je prijateljski raspoložen - priča Richard, pa nabraja i neke od svojih drugih omiljenih bendova: Queens of the Stone Age, Queen, Metallica.

- A poslušam i neki pop. Ali bolje da šutim o tome, ne želim si narušiti ugled - smije se.

Novi koncerti

Već danas Richard je u novim akcijama - u petak navečer doma ide na koncert Bon Jovija, idući tjedan je na Glastonburyju, a Foo Fightersi su mu ponovno na rasporedu već u kolovozu.

- Ne moram ni pričati da imam jako puno ploča, među kojima su apsolutno sve koje su izdali Foo Fightersi. Želja mi je skupljati i bubnjeve, ali to je jako skupo. Iako, zašto ne bih bio optimističan. Netko se mora i time baviti, pa zašto to ne bih bio ja. Očito zaista imam sreće - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:21