USKORO KOD NAS

VIDEO: KLASIK AMERICANE CALEXICO DOLAZI U TVORNICU Imat ćemo priliku uživo čuti mega hvaljeni 'Edge of the Sun'

 Mladen Pobi / EPH
Grupa se objavom zadnjeg albuma, u prvom redu zahvaljujući iznimnoj prodaji u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, krajem travnja prošle godine popela među 30 najprodavanijih izvođača u svijetu

ZAGREB - Americana bend Calexico nastupit će 6. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture, a društvo će im praviti Gaby Moreno, pjevačica i gitaristica iz Gvatemale.

Povod koncertu je predstavljanje zadnjeg albuma "Edge of the Sun", u tržišnom smislu njihovog najuspješnijeg izdanja, stoji na stranici Tvornice kulture.

"Edge of the Sun" objavljen je u travnju prošle godine, a sniman u Mexico Cityju, Ateni i Los Angelesu s brojnim vrhunskim gostujućim glazbenicima poput Neko Case, Sama Beama (Iron & Wine), Bena Bridwella (Band of Horses), Nicka Urate (DeVotchka) te gvatemalske kantautorice Gaby Moreno koja će im se pridružiti na ovoj turneji kao predizvođačica na koncertu u Tvornici Kulture.

Uz već poslovične hvalospjeve kritike, zadnji je album postigao i dosad najveći komercijalni uspjeh grupe koja se tako, u prvom redu zahvaljujući iznimnoj prodaji u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, krajem travnja prošle godine popela među 30 najprodavanijih izvođača u svijetu, nastavljajući tako neuobičajenu praksu u današnjoj glazbi da svakim novim izdanjem šire krug svojih štovatelja.

Dvadeset je godina već prošlo od kad su multiinstrumentalisti Joey Burns i John Convertino, dvojac koji čini jezgru Calexica, započeli zajednički rad i tako uzajamnu strast prema spaghetti western filmskoj glazbi Ennia Morriconnea, jazzu pedesetih i šezdesetih, te surf rock i country glazbi, pretvorili u neke od najljepših glazbenih ostvarenja izniklih unutar američke glazbe u protekla dva desetljeća.

Gaby Moreno: Luna de Xelajú

Nastup u Tvornici kulture bit će dosad treći koncert Calexica u Zagrebu, ukupno peti u Hrvatskoj. Prvi put su u Hrvatskoj nastupili 2005. u Puli, zatim 2006. i 2012. u zagrebačkom Pauku, a potom 2013. na šibenskom Terraneu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 21:11