POLUPANI LONČIĆI

VIDEO: LAIBACH TUŽI HDSSB, GLAVAŠA I NJEGOVE CRNOKOŠULJAŠE? U svojoj priredbi koristili su pjesmu 'Geburt Einer Nation'. Bez pitanja

 YouTube
HDSSB je u svom promotivnom filmu o 'Slavonskoj sokolskoj gardi' koristio pjesmu 'Geburt Einer Nation' Laibacha

Stranka HDSSB u svom promotivnom filmu o novoosnovanoj stranačkoj paramilitarnoj formaciji 'Slavonska sokolska garda' koristila je pjesmu slovenske grupe Laibach 'Geburt Einer Nation' ('Rođenje jedne nacije'), koja je objavljena na albumu 'Opus Dei' 1987. godine. Zbog toga su, kako javlja pop-kulturni online magazin Ravno do dna , zgroženi članovi Laibacha najavili pokretanje tužbe zbog neovlaštenog korištenja pjesme.

Laibach smatra nedopustivim da se njihovo djelo koristi za promociju pseudomilitarne postrojbe ‘crnokošuljaša’ stranke koju vodi osuđeni hrvatski ratni zločinac Branimir Glavaš. Slovenski bend poznat je po kritici totalitarističkih ideologija putem korištenja ikonografije koja podsjeća na primjere takvih ideologija. Kako HDSSB nije tražio dopuštenje za korištenje pjesme, niti je platio naknadu za njeno korištenje, Laibach već poduzima korake putem svog hrvatskog nositelja licencnih prava, kao što razmišljaju i o tužbi.

Video Laibacha za pjesmu 'Geburt Einer Nation'

HDSSB je isprva poricao da su javno prikazivali svoj propagandni film sa spornom glazbenom podlogom, kako piše Ravno do dna , ali video na YouTubeu pokazuje da je film prikazan na lokalnoj tv-postaji STV.

Snimak vježbe 'Slavonske sokolske garde' (bez sporne glazbe)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:08