ZVJEZDANI SKLADATELJ

VIDEO: MOZART NA KLINGONSKOM Pogledajte kako izgleda "Otmica iz seraja" kada je izvode vanzemaljci

 YouTube screenshot

Da je Mozart za svoju operu "Otmica iz seraja" mogao angažirati Vulkance i Klingonce, likove iz popularne znanstveno fantasične serije Zvjezdane staze, to bi vjerojatno i učinio. Ovako je adaptacija "Otmice" pala na leđa Josha Shawa, kreativnog direktora Projekta pacifičke opere (Pacific Opera Project, POP).

Shawova je "Otmica" premijeru doživjela na glazbenom festivalu u južnom Illinoisu, a kratko se izvodila i na području Los Angelesa.

Iako je autor teksta na boingboingu nije imao priliku pogledati, donosi dio kritičkog osvrta koji je i nas, priznajemo, zaintrigirao.

- POP je preveo libreto, tekst opere, s njemačkog na engleski jezik. Harem je prebacio na planet M113. A turski paša? Postao je klingonski ratni vođa. Nemojte previše preispitivati. Rezultat svega toga je neobično odličan. Nije važno jeste li ljubitelj Zvjezdanih staza ili ste samo 'bacili oko' kako bi bili upućeni, ova predstava natjerat će vas smijehom do suza - stoji u kritici.

Operu je u moderno doba postalo sve teže i teže prodati, no ljubav prema Zvjezdanim stazama ne jenjava. Organizatori "Otmice" spojli su dvije zanimljive kategorije i stvorili nešto što će vas sigurno ostaviti bez teksta.

"Otmica iz seraja" prvi put je prikazana u bečkom Burgtheatru 16. srpnja 1782. u nazočnosti cara. Mozart je pozdravio cara koji mu je na kraju izvedbe obratiti ovim riječima: "Moj dragi Mozarte, ova je opera prelijepa za naše uši, a ima i previše nota". Uvrijeđen, glazbenik je odgovorio svojom uobičajenom drskošću: "Gospodine, nijedna nije višak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:21