ŠOK ZA GENERACIJE

VIDEO: NEKIMA ĆE OVA VIJEST SRUŠITI SVIJET Led Zeppelin su ukrali 'Stairway to Heaven'? Poslušajte sami i prosudite jesu ili nisu...

British rock band Led Zeppelin, (left - right): John Paul Jones, John Bonham (1948 - 1980), Jimmy Page and Robert Plant, pose in front of an their private airliner The Starship, 1973. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
 Hulton Archive / Getty / 2002 Getty Images
Tužbu je podnio Michael Skidmore u ime Randyja Wolfea poznatog kao Randy California, koji se 1997. utopio u Tihom oceanu dok je pokušavao spasiti svog sina

Pjevač Robert Plant i gitarist Jimmy Page iz rock benda Led Zeppelin moraju izaći pred porotu na američkom sudu jer su optuženi da su ukrali početne taktove za svoju pjesmu 'Stairway to Heaven' koja je od 1971. do danas ostala urezana u povijest rocka kao veličanstveni hit.

Naime, sudac Gary Klausner u Los Angelesu zaključio je da između te pjesme i instrumentala 'Taurus', koji je potpisao bend Spirit 1967. godine, postoji dovoljno sličnosti da ima razloga omogućiti poroti da odluči jesu li Page i Plant krivi za povredu autorskih prava, kako javlja NME.

Tužbu je podnio Michael Skidmore u ime pokojnog Randyja Wolfea (poznatog kao Randy California), koji je bio gitarist benda Spirit i skladatelj pjesme Taurus. Tužitelj je naveo da je Page mogao biti inspiriran napisati Stairway to Heaven kad je čuo pjesmu Taurus, u vrijeme kada su Led Zeppelin i Spirit bili zajedno na turneji 1968. i 1969. godine, ali Wolfe nikada nije naveden kao autor.

Optuženi se pak brane da je Wolfe i inače pisao pjesme po narudžbi te da nije tražio autorstvo, a pritom napominju kako je kombinacija akorda u pjesmi toliko klišejizirana da ne zaslužuje nikakvu zaštitu autorskih prava.

Iako je doista radi o vrlo uobičajenih četiri akorda, sudac je ipak zaključio da sličnosti nadilaze osnovnu strukturu i da porota treba odlučiti o tome. No, što se tiče odštete, sudac je odlučio da zastupnik pokojnog Wolfea može dobiti samo 50 posto bilo kakve moguće odštete, jer je Wolfe potpisao takav ugovor 1967. godine.

Prema tužbi, Wolfe se požalio na sličnosti dvije pjesme u jednom interviewu nedugo prije nego što se 1997. utopio u Tihom oceanu dok je pokušavao spasiti svog sina.

Ročište na sudu je zakazano 10. svibnja.

Poslušajte kako zvuči 'Taurus' od Spirita, pa zatim 'Stairway to Heaven':

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:41