OTIŠAO JE LEONARD COHEN

VIDEO: NJEGOVE PJESME VRTILE SU SE U VIŠE OD 50 FILMOVA Poslušajte hitove po kojima ćemo ga pamititi

 REUTERS

Njegove su balade često bile tužne, ali i pune romantike. Leonard Cohen (82) je u svojim pjesmama progovarao o tuzi kao o svojoj duhovnosti, a poslije se zanosio i idejama socijalne pravednosti.

Generacije su pjevušile i zaljubljeno plesale na njegove najpoznatije pjesme kao što su 'Suzanne', 'So Long Marianne' i 'Bird on the Wire' koju su izvodili mnogi glazbenici, među njima i Johnny Cash i Joe Cocker. Mnoge njegove hitove prepjevali su neki od vodećih izvođača svih žanrova, od Judy Collins i Tima Hardina pa do U2-a, Eltona Johna, Stinga, Trishe Yearwood i Arethe Franklin, a njegove su pjesme postale soundtrackom u više od 50 filmova.

U svom posljednjem albumu 'You Want It Darker' objavljenom 21. listopada Cohen razmišlja o vlastitoj smrti. Album je izašao nekoliko mjeseci nakon smrti Marianne Ihlen, Norvežanke s kojom je živio na grčkom otoku Hydri i koja mu je bila nadahnuće za pjesmu 'So Long, Marianne'.

Na tom albumu kaže da je spreman za svoje posljednje putovanje: 'Hineni, hineni, My Lord', a prethodno je u intervjuu za The New Yorker izjavio da i 'njegov sat otkucava'.

- Spreman sam umrijeti - rekao je tada kao da je predosjetio da će uskoro otići. Da je ovaj vrsni kanadski kantautor preminuo objavljeno je u noći s četvrtka na petak na njegovoj službenoj Facebook stranici, no detalji smrti još nisu poznati.

Poslušajte neke od njegovih veličanstvenih pjesama po kojima ćemo ga dugo pamtiti:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:23