LJETO 2016.

VIDEO: POZNATE PRVE ZVIJEZDE KOJE DOLAZE U ZAGREB Na INmusic festivalu prvi put nastupa legendarna PJ Harvey

 Getty

Jedanaesto po redu izdanje INmusic festivala održat će se na zagrebačkom Jarunu od 20. do 22. lipnja 2016. godine na tri otoka. Među prvim potvrđenim izvođačima našli su se Florence + The Machine, Yeasayer i Pat Thomas and Kwashibu Area Band.

Na konferenciji za novinare organizatori su potvrdili da ćemo na ovogodišnjem festivalu vidjeti i veliku PJ Harvey! Bit će to njezin premijerni nastup pred hrvatskom publikom.

Pravim imenom Polly Jean Harvey britanska je glazbenica široj publici poznatija po glazbenim suradnjama, poput one s Nickom Caveom ili Bjork, no radi se o umjetnici nagrađenom između ostalog nagradom Mercury za najbolji album u Velikoj Britaniji i Irskoj, za ‘Stories from the City, Stories from the Sea’ 2000. godine i ‘Let England Shake’ 2011. Ona je jedina umjetnica koja je tu nagradu osvojila dvaput čime je uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Iza sebe ima niz nominacija za Brit Award i Grammy, a među značajnijim nagradama je ona za izniman doprinos glazbi - 2011. nagradom NME.

Karijeru je počela 1988. godine kad se pridružila lokalnom bendu Automatic Dlamini kao pjevačica, gitaristica i saksofonistica. Frontmen benda, John Parish, postat će njezin dugogodišnji glazbeni suradnik. Nakon nekoliko zajedničkih albuma od 1992. Harvey radi kao samostalna umjetnica.

Respektabilni glazbeni kritičari već su ju nakon izdanog prvog albuma, 1992. godine, prozvali najboljom autoricom i najboljom izvođačicom. U proljeće ove godine izlazi dugoočekivani deveti studijski album kojeg će, uz najveće hitove, na samom početku ljeta predstaviti i na INmusic festivalu!

Objavom albuma ‘To Bring You My Love’ 1995. zaslužila je titulu najbolje izvođačice godine po izboru magazina Rolling Stone. PJ Harvey stiže u Hrvatsku netom nakon što je izdala svoju prvu zbirku pjesama, ‘The Hollow of the Hand’, i izvela performans u Somerset houseu nazvan Recording in Progress. Radila je i glazbu za kazalište i filmove. PJ Harvey konstantno pomiče granice pri tome stvarajući neke od najmoćnijih i najemocionalnijih skladbi našeg vremena. Njena predanost kulturi vidi se i u kreativnom koketiranju s poezijom, arhitekturom i umjetnošću.

Dragaš: 'INmusic festival nije samo fešta za omladinu ili trodnevni tulum nego i snažna poveznica ovdašnje publike s relevantnim svjetskim koncertnim izvođačima'

U novu godinu organizatori INmusica ušli su s najavom novog headlinera za jedanaesto izdanje najdugovječnijeg hrvatskog glazbenog festivala koji je prošle godine jubilarnim izdanjem proslavio deset godina postojanja.

Glazbeni kritičar Jutarnjeg lista Aleksandar Dragaš istaknuo je da 'kad se nakon prvih deset godina podvuče crta, nepobitno je da smo zahvaljujući INmusic festivalu u Zagrebu i Hrvatskoj imali prigodu vidjeti i čuti uživo niz svjetski relevantnih, aktualnih i atraktivnih izvođača koje bismo teško ili nikako ovdje uspjeli vidjeti i čuti na samostalnim koncertima'.

Istaknuo je i kulturni značaj INmusica dodavši kako se na festivalu uz brojne poznate izvođače mogu vidjeti i čuti kvalitetni glazbenici manjeg komercijalnog dosega poput 'perjanica afričke glazbe koji nam dodatno šire vidike'. 'Naime, INmusic festival nije samo fešta za omladinu ili trodnevni tulum na otvorenom nego i snažna poveznica ovdašnje publike s relevantnim svjetskim koncertnim izvođačima što u konačnici sve više prepoznaje i publika iz bližih, ali i udaljenijih zemalja Europe', zaključio je Dragaš.

Ulaznice za jedanaesto izdanje INmusic festivala su osim putem službenog INmusic web shopa, dostupne na više od 100 prodajnih mjesta. Trodnevne festivalske ulaznice po cijeni od 299 kuna mogu se kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb) te su dostupne u svim poslovnicama OTP banke Hrvatska. Cijena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna. Više informacija saznajte na službenoj stranici festivala .

Marić: 'Naši rezultati potvrđuju da smo najvažniji turistički događaj kontinentalne Hrvatske, no potpora od institucija koju dobivamo nije adekvatna'

Direktor festivala, Zoran Marić, naglasio je činjenicu da je INmusic festival i najvažniji turistički događaj u kontinentalnoj Hrvatskoj o čemu svjedoče i ostvareni rezultati.

'Zahvaljujući održavanju INmusica u Zagrebu u 2015. godini ukupno je ostvareno oko 40,000 noćenja, od čega je samo u festivalskom kampu ostvareno 10,000 noćenja. Festival je u tri dana održavanja posjetilo oko 80,000 posjetitelja, a najznačajniji rast u posjećenosti bilježi se upravo kod međunarodne publike. Kamperi i posjetitelji iz 52 različite zemlje s festivala nose lijepa sjećanja na Zagreb i Hrvatsku te se zahvaljujući kvaliteti programa i povoljnim festivalskim ulaznicama rado vraćaju na INmusic festival.

Turistička atraktivnost festivala u oštroj međunarodnoj konkurenciji otvara vrata za još bolje rezultate zbog čega je neophodna intenzivnija podrška festivalu od strane Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice, a čime bi se zajednički mogli iskoristiti puni turistički potencijali festivala. Kada se zbroji svi iznosi potpore koju festival od institucija dobiva dolazimo do brojke od otprilike 100 tisuća eura. Usporedite to s festivalom Exit u Novom sadu koji dobiva otprilike milijun eura potpore od institucija u Srbiji pa se može vidjeti koliki prostor za poboljšanje suradnje postoji. Neki festivali s puno manjim stažem na domaćoj festivalskoj sceni uživaju veću potporu od Hrvatske turističke zajednice pa se na tome svakako može poraditi.

No, konstanta proteklih deset festivalskih godina svakako je bila težnja INmusica da svakim svojim izdanjem bude sve bolji i kvalitetniji te da, uz zadržavanje interesa mnogobrojne vjerne publike, osvaja i nadolazeće generacije ljubitelja dobre glazbe', zaključio je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:35