IMAO JE 93 GODINE

VIDEO: Preminuo Coco Schuman, glazbenik koji je preživio zloglasne nacističke logore

 Screenshot
 

Heinz Jakob "Coco" Schumann, jazz gitarist koji je preživio nacističke logore, preminuo je u ponedjeljak u Berlinu u dobi od 93 godine, objavila je njegova diskografska kuća Trikont.

Taj cijenjeni umjetnik preživio je nacističke koncentracijske logore prije nego što se poslije Drugog svjetskog rata vratio glazbenoj karijeri.

Schumann, čiji je život dostojan pravoga romana, proslavio se kao mladi glazbenik na berlinskoj 'underground' jazz i swing sceni '30-ih godina prošloga stoljeća.

Sin njemačkog kršćanina koji se preobratio na judaizam i njemačke Židovke, uhićen je 1943. nakon saznanja o njegovu podrijetlu i odveden u koncentracijski logor Theresienstadt, u Sudetima u tadašnjoj okupiranoj Čehoslovačkoj.

Ondje je svirao u bendu poznatom kao Ghetto Swingers, da bi u rujnu 1944. završio u Auschwitzu. U tom je logoru s ostalim muzičarima svirao čuvarima i upraviteljima logora.

- Kada sam svirao, sve bih zaboravio. Zaboravio bih žutu zvijezdu na prsima, zidove geta i glad - prisjećao se Shumann prije desetak godina u razgovoru za Le Monde.

Nakon rata emigrirao je u Australiju s obitelji, ali se nakon četiri godine vratio u Berlin i ponovno pokrenuo glazbenu karijeru. Bio je jedan od prvih koji je u Njemačkoj svirao na električnoj gitari, a koncerti njegova Kvarteta Coco Schumann bili su vrlo posjećeni.

Godine 1997. objavio je knjigu sjećanja "Ghetto Swinger", koja je 2012. u Hamburgu postavljena kao mujzikl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 21:51