KONSTRUKCIJA ZA INMUSIC

Video projekcije će se prikazivati na kružnom platnu visokom 3m. Publika će biti u sredini

 Promo / INmusic

Direkcija zagrebačkog INmusic festivala s najvećim ovogodišnjim iznenađenjem upoznala je javnost na posljednjoj konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Vintage Industrial Baru. To najveće iznenađenje ovaj put nije neko zvučno glazbeno ime, već arhitektonski pothvat vrijedan oko 800.000 kuna - Teslin toranj. Riječ je o replici glasovitog tornja izgrađenog u Shorehamu na Long Islandu u Sjedinjenim Američkim Državama koji je srušen 1917., tj. prije točno 99 godina. Po riječima diplomiranog inženjera elektrotehnike Renata Filipina iz zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla, koji je bio jedan od sudionika konferencije za novinare, originalna Teslina ideja bila je da se mnoštvom tornjeva, na čijem prototipu je radio 17 godina, ostvari globalni bežični prijenos energije, zvuka i informacija.

Upečatljiv znamen

“Dakle, Tesla je još prije stotinu godina imao viziju onoga što danas predstavlja internet, a što se tiče bežičnog prijenosa energije, tu je današnja znanost i dalje na počecima. Eksperiment s tornjem bio je skup u to vrijeme i znanstvenik je ovisio o bankarima. Za ovaj projekt mu je konkretno izašao u susret J.P. Morgan s tadašnjih 150 tisuća američkih dolara, ali toranj nažalost nije nikad profunkcionirao. Možda je znakovito reći da je iste godine kad je Tesla počeo s radom na svom tornju, Marconi uspio bežično preko Atlantika poslati signal slova ‘S’, čime je i službeno započela era radija”, izjavio je Filipin.

Ideja direkcije INmusic festivala jest izgradnjom tornja stvoriti upečatljivi znamen samog festivala, ali i grada Zagreba, ako u nekoj bliskoj budućnosti Grad Zagreb odluči da Teslin toranj, koji će s temeljima težiti 249 tona, trajno može ostati na jarunskom Otoku mladosti, gdje se već tradicionalno održava festival.

Veliki entuzijazam

Inače, toranj od nehrđajućeg pocinčanog lima bit će montažno-demontažnog karaktera, tj. nakon završetka INmusica bit će demontiran i uklonjen do iduće godine, naglasio je inženjer građevine Davor Skejić koji je zajedno s kolegama Dubravkom Bačićem i Alenom Batistom bio zadužen za izradu od ideje do realizacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Promo / INmusic

Iako skeptičan oko cijelog projekta u samome startu, Skejić je izjavio kako je zadivljen time da su “sva vrata za ovaj projekt bila otvorena”, kako je naišao na veliki entuzijazam mladih ljudi angažiranih oko INmusica što je pomoglo da sve bude i ostvareno. “Čelična konstrukcija tornja koju će povezivati četiri tisuće vijaka bit će visoka 26 metara, dok će s betonskim temeljima ukupno biti visoka 27 metara, što je visina šesterokatnice. Kupola na vrhu je promjera devet metara, dok promjer tornja kod temelja iznosi trinaest metara”, prezican je u svom izlaganju bio Skejić.

Teslin toranj na INmusic festivalu imat će namjenu još jedne glazbene pozornice. Za njeno osmišljavanje zadužen je dizajner Ivan Slipčević koji je naveo kako će biti riječ o jednom originalno osmišljenom audio-vizualnom sadržaju kojem će u istom trenutku moći prisustvovati oko 200 ljudi.

Video projekcije

Zamisao Teslinog tornja na festivalu jest odati počast, u prvom redu, glazbenim velikanima koji su obilježili našu eru. Ove godine sadržaj će biti posvećen iznenada preminulom Davidu Bowieju (koji je svojevremeno u filmu “The Prestige” glumio našeg znanstvenika), kao i samom Nikoli Tesli.

“Video projekcije glazbenih isječaka, animacija, ilustracija i fotografija prikazivat će se na kružnom platnu visokom tri metra. Publika će se nalaziti u sredini i moći će pratiti projekcije u punom vidokrugu od 360 stupnjeva. Vjerujem da će svi koji posjete Teslin toranj dobiti jedno sasvim novo i kvalitetno iskustvo”, izjavio je Slipčević.

Direktor festivala Zoran Marić dodao je kako u budućnosti tu pozornicu žele posvetiti i ostalim glazbenim ikonama koje su nas napustile, poput Princea i Lemmyja Kilmistera. “Teslin toranj na Jarunskom jezeru bit će prva replika te vrste u svjetskim okvirima”, uvjeren je Marić. No, zbog veličine samog Otoka mladosti, konstrukcija replike je umanjena dva puta u odnosu na originalni toranj s Long Islanda koji je očigledno bio viši od 50 metara, no i 27 metara tog umanjenog tornja svakako će djelovati impozantno na Jarunskom jezeru.

“Inspiracija za izgradnju potekla je od toga što publiku svake godine na festival privlači ljudsko stvaralaštvo, u ovom slučaju glazbenici koji također konstantno prolaze put od inspiracije do oživljavanja ideja. Bez izuma električne energije ne bi postoja ni moderna glazbu kakvu poznajemo.

Naša polazna točka bila je upravo to, s obzirom na to da smo u godini u kojoj se obilježava 160 godina od rođenja velikog Nikole Tesle“, izjavio je Marić i kasnije na novinarsko pitanje o cijeni cijelog projekta od 800.000 kuna objasnio: “Jest da se radi o nimalo malom trošku za INmusic festival, ali nekad treba riskirati i pokušati ostvariti ideje koje se možda čine nemogućima.”

Glavne zvijezde

11. INmusic festival održat će se od 20. do 22. lipnja na jarunskom Otoku mladosti u Zagrebu. Kao glavne zvijezde nastupit će PJ Harvey, Florence + The Machine, kao i audio-vizualni spektakl Gutterdämmerung s Henryjem Rollinsom, te značajna imena svjetske scene poput Wilco, Skunk Anansie, The Coral, The Heavy, Monoswezi, The Kooks, Orkestar Mendoza, My Baby, Pat Thomas and Kwashibu Area Band i Yeasayer.

Više o INmusic festivalu saznajte na njihovim službenim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:46