POSEBNO IZDANJE

VIDEO: SOUND SYSTEM KULTURA U FOKUSU 14. SEASPLASHA Gostuje legendarni Don Letts, koji je upoznao Sex Pistols i The Clash s reggae glazbom

 Getty / 2014 Getty Images

Četrnaesti Seasplash festival (21.-24.7.) ove nam godine dolazi u posebnom izdanju posvećenom sound system kulturi.

Radi se o fenomenu poteklom sa Jamajke, koji se putem doseljenika najprije popularizirao 90-tih godina prošlog stoljeća na području Velike Britanije, te je jedan od trenutno najbrže rastućih supkulturnih trendova u Europi.

U kontekstu popularne kulture, sound system je skupina DJ-eva, inžinjera zvuka i MC-ja koji sviraju reggae ili srodnu glazbu, a sa sobom donose vlastita ozvučenja (sound system = zvučni sustav), u pravilu ručne izrade. Na taj način se svaki od sound systema uz selekciju, izvedbu i stilsku profiliranost, predstavlja i sa vlastitim zvukom.

Seasplash je već od sedmog festivalskog izdanja obraćao naročitu pozornost na sound system kulturu, s DubSplash pozornicom na kojoj se od tada kao rezident pojavljuje prvi hrvatski sound system - Digitron.

Ovogodišnji Seasplash će predstaviti dominantnu većinu domaćih sound systema, prisutnih i aktivnih na sceni, kao i neka zanimljiva gostujuća imena iz inozemstva.

Hodajuća legenda

Prije svih valja istaknuti Dona Lettsa , britanskog glazbenika, DJ-a i radijskog voditelja, hodajuću legendu koja je u 70-ima bila prva poveznica između rastućih scena punka i reggaea. Uz to, Letts je nagrađivani redatelj dokumentaraca i video spotova, koji desetljećima spaja glazbu i film, ali isto tako i istinski zagovaratelj jamajkanske kulture. Njegov bogati filmski opus broji 400 video spotova za eklektičan izbor umjetnika poput Boba Marleya, The Pogues, Black Uhuru, Georgea Clintona, The Pretenders, Elvisa Costella

Među prvim video uratcima mu je spot za pjesmu London Calling, nakon čega je snimio sve spotove za The Clash, kao i za poznatu pjesmu The Poguesa Summer in Siam. Pod njegovim utjecajem The Clash uvoze dub i reggae u svoj zvuk. Isto kao i Johnny Rotten, koji nakon The Sex Pistolsa pokreće bend Public Image Ltd s kojim pliva u dubinama dub žanra.

'London Calling' - prvi video koji je Don Letts snimio za The Clash

Puštajući glazbu između koncerata u prvom punk klubu The Roxy u Londonu, u vremenima engleske punk eksplozije, Don Letts upoznaje punkere s reggae glazbom. "Jedini bijelci koji su u to vrijeme plesali na Jah Shaku bili su Sex Pistols i The Clash... moji prijatelji", izjavio je Don. I sam inspiriran uradi sam punk etikom, 1977. snima svoj prvi dokumentarac The Punk Rock Movie u kojem se pojavljuju The Sex Pistols i The Clash.

Don Letts autor je videa za pjesmu 'Summer in Siam' grupe The Pogues

Nakon toga je snimio na desetke dokumentaraca i igranih filmova, a za The Clash: Westway to the World je 2003. osvojio prestižnu nagradu Grammy. Njegov posljednji filmski uradak je 45-minutni dokumentarac Something New za novi album Paula McCartneya. Vlastitu glazbenu karijeru pokreće sredinom 80-tih kada s Mick Jonesom, bivšim članom benda The Clash osniva Big Audio Dynamite (B.A.D.). Hvaljeni od kritike i voljeni od publike zbog nastupa uživo, pozvani su da na europskoj turneji budu predgrupa U2. Osim ovog benda, Don Letts svira u bendovima Screaming Target, Basement Five, surađuje s drugim glazbenicima te izdaje kompilacije.

Kao DJ neprestano putuje i nastupa na velikim festivalima kao što su Glastonbury, Bestival, Lovebox, a nedavno je zagrijavao publiku na koncertima Arcade Fire. Od 2009. vodi emisiju Culture Clash Radio na jednoj od najpoznatijih radio stanica u Velikoj Britaniji – BBC 6, na kojoj su mu kolege Giles Peterson, Jarvis Cocker, Iggy Pop… Za sebe kaže: ”Ja nisam punk Don ili reggae Don. Svijet je veliko mjesto puno predivnih zvukova i ja ih sve objeručke prihvaćam. Moja selekcija preskače prostorna i vremenska ograničenja, i ne oslanjam se na prokušane stvari. Morate prihvaćati sve novo, i svih ovih godina na radiju nikada nisam svirao pjesmu koja mi se nije sviđala.”

Dub i reggae zvuci tvrđave Punta Christo

Od gostujućih izvođača na 14. Seasplash festivalu valja izdvojiti britansko-njemački projekt Abassi Hi Power . Radi se o projektu Neila Percha, osnivača Zion Traina s kojim njeguje tradiciju jamajčanskih izdanja objavljujući ih kao 7" i 10" vinile na Deep Root u, podetiketi izdavačke kuće Universal Egg. Selektor Neil kao Abassi Hi Power nastupao je na 12. Seasplashu, a ove godine donosi svoj sound system od 16 kW, kojeg je posebno za njega izgradio Jah Tubby.

Također, imat ćemo priliku poslušati i pogledati Dub Invaders , kojeg pokreću članovi francuskog live-dub sastava High Tone 2009. godine kako bi oživjeli izvorni duh kulture koja ih je oblikovala te ih inspirirala od njihovog početka. Iza sebe imaju dva albuma i odlične suradnje (El Fata, Zeb Mc Queen, Solo Banton, Echo Ranks), a tijekom 2016. godine najavljena su čak četiri EP-a na kojima će se pojaviti top imena ove scene, a izaći će naravno na Jarring Effectsu.

Iz Velike Britanije predstavlja se Dubateers, studio, sound system i izdavačka kuća s bazom u istočnom Londonu, osnovana 2004. godine. Utvrda je to, po mnogima, najtežih dub i reggae zvukova britanskih ulica, čvrsto utemeljenih u undergroundu i rastafarijanskim vrijednostima. Okupljeni oko selektora i producenta Nick Dubateersa, nižu brojne projekte i suradnje s velikanima scene poput Skreama, Bush Chemists i Disciples te aktivno djeluju na otočnoj i kontinentalnoj europskoj klupskoj sceni. Na Seasplash festival dolaze u kombinaciji s poznatim i priznatim londonskim MC-jem Brother Cultureom , kojeg se sjećamo kao suradnika poznatih imena kao što su The Prodigy, Mungo's HiFi, Adrian Sherwood, Hammerbass i mnogi drugi.

Na magičnoj lokaciji štinjanske tvrđave Punta Christo pored Pule (s pogledom na pulski zaljev i Brijune) posjetitelje Seasplasha očekuje nezaboravno iskustvo četiri dana dub, reggae, ska, dubstep, hip hop, world music, ali i raznovrsne elektronske glazbe na sedam pozornica, dnevni program na plaži, kampiranje, kulturni i sportski program, radionice, bazar, chill out zona...

Do sada su potvrđeni sound systemi: Abassi Hi Power, Warrior Charge Soundsystem, Digitron Sound System, Botza Sound System, Bass Matters Soundsystem, Seasplash Sound System, Munchies Sound System, Saso Mange Soundsystem i Barabadub Sound System.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:34