STIŽU NA INMUSIC

VIDEO: SUEDE Bili su dio velike britpop četvorke, a sada slave 30 godina na sceni

Suede
 Getty Images
 

Godina je 1989. - u Europi se događaju najvažnija politička previranja u 20. stoljeću koja će promijeniti smjer u kojem će svijet ući u novi milenij - Berlinski zid pada i sovjetski blok opasno se ljulja. Na Otoku Freddie Mercury daje svoj posljednji intervju u životu, a na samom kraju desetljeća Queen je proglašen najboljim bendom osamdesetih. Završava jedna era, to se osjeća u zraku, a vjetrovi koji pušu s Otoka nagovještaju kako dolazi nešto sasvim novo i svježe te je samo pitanje vremena kad će nas preplaviti novi zvuk.

Kroz narednih nekoliko godina utjecaji britanske pop glazbe šezdesetih, glam i punk rocka sedamdesetih i indie popa osamdesetih pomiješat će se u ono što će svijet pamtiti kao Britpop.

Iste te 1989. godine u Londonu se okuplja Suede. Brett Anderson, Mat Osman i Justine Frischmann oformili su bend kojemu će se nešto kasnije pridružiti gitarist Bernard Butler. Da su svi veliki bendovi prošli fazu “malog, nepoznatog benda” dokazuje i oglas u časopisu NME iz listopada 1989: ”Bend iz Londona traži mladog gitarista. Smiths, Commotions, Bowie, Pet Shop Boys. Ne Musosi (op.a. britanski pogrdni naziv za profesionalne glazbenike). Neke stvari su važnije od sposobnosti. Zovite Bretta”.

Proći će nešto godina dok se Suede ne pozicioniraju na britanskoj sceni, pronađu stalnog bubnjara (1990. u bend dolazi Simon Gilbert) i oporave se od odlaska Frischmanna iz benda (ubrzo nakon prekida s Andersonom, Justine 1991. odlazi iz benda). A onda je kemija proradila i počelo se zahuktavati. Suede nastupaju na NME-jevu showu i prije nego što su uopće objavili prvi službeni singl, otočki mediji proglašavaju ih “the next big thing”. Pojavljuju se na naslovnici časopisa Melody Maker i ulaze u povijest kao jedan od rijetkih (a možda i jedini?) bend koji se našao na naslovnici, a da nisu izdali nijednu pjesmu.

U isto to vrijeme u Londonu, Manchesteru i Sheffieldu već djeluju Blur, Oasis i Pulp koji će, uz Suede, sredinom 1990-ih činiti “veliku britpop četvorku” i obilježiti kraj stoljeća u Velikoj Britaniji, ali i utjecati na glazbu diljem svijeta.

Prvi album dolazi u samu zoru britpop revolucije - 1993. Suede izbacuje “Suede” i triptihom singlova “The Drowners” - “Metal Mickey” - “Animal Nitrate” pozicioniraju se na britanski tron. Već tim debitantskim albumom iste godine svrstani su u prvih 100 (na listi od 500) najboljih albuma svih vremena, a hype koji se stvorio oko Suede na Otoku nije viđen još od doba The Smithsa i Sex Pistolsa.

Deset godina i pet albuma trajala je vladavina Suede, sasvim dovoljno da uđu u sve glazbene knjige kao bend koji je obilježio 1990-e u Velikoj Britaniji. A onda se na prijelazu milenija britpop revolucija počela stišavati, izdavačke kuće dolaskom novih tehnologija i medija počele su propadati, pa je tako i Suede ostao bez svoje kuće Nude Records i pali su u ruke izdavačkog giganta Sonyja za koji će objaviti posljednji album prije sedmogodišnje pauze koja će uslijediti 2003. godine.

Nedostatak kreative bend je prepoznao na vrijeme i, kao što to samo najveći velikani rade, odlučili su stati na loptu i uzeti stanku te ostati samo na jednom "flop" albumu. Time je Suede još jednom pokazao da znaju otići u pravom trenutku, prije nego što bi naredni neispirirani uratci prekrili sve ono što su u posljednjem desetljeću napravili za alternativnu glazbu.

Promo
Suede

Na sreću, Brett Anderson čovjek je od riječi - na njihovom je posljednjem maratonskom koncertu publici obećao da to nije kraj i da će slušati još Suede albuma, ali ne sad (tad). Publika je bila strpljiva 10 godina, a onda je 2013. dočekala “Bloodsports”. Do danas su objavili još dva albuma, a Suede je ove godine na turneji kojom obilježavaju 30 godina djelovanja benda - velikog benda koji je obilježio svijet glazbe, velikog benda čije hitove pjevaju generacije. Velikog, ogromnog benda koji će ovoga lipnja stati na najveću pozornicu INmusic festivala.

Suede su dio impresivnog lineupa na INmusic festivalu #14 koji čine The Cure, Foals, Garbage, The Hives, Johnny Marr, LP, Thievery Corporation, Kurt Vile & The Violators, Frank Turner & The Sleeping Souls, Peter Bjorn and John, Skindred, Zeal & Ardor, Lysistrata, Super Besse, Fontaines D.C., Black Honey, Gato Preto, Siddharta, The Ills, Run Sofa, Kandžija i Gole Žene, Mangroove te Edi East Trance Blues uz još mnoga druga glazbena imena i iznenađenja. Podsjetimo, INmusic festival ove godine dobio je najveće priznanje od svog osnivanja kad ga je institucija glazbenog novinarstva, New Musical Express, proglasila najboljim festivalom u Europi u 2019. godini.

INmusic festival #14 održat će se na već dobro poznatoj lokaciji jarunskih otoka u Zagrebu od 24. do 26. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:19