'BIJELI BOŽIĆ'

VIDEO: TAJNA BOŽIĆNOG HITA Pjesma je nastala nakon obiteljske tragedije

 Wikipedia
Melankolična melodija jedne od najomiljenijih božićnih pjesama "Bijeli Božić" potpuno je suprotna ostalim veselim blagdanskim napjevima

ZAGREB - Lagani tempo i melankolična melodija jedne od najomiljenijih božićnih pjesama "Bijeli Božić", koju je napisao američki skladatelj popularne glazbe Irving Berlin, u suprotnosti su s glazbenim odlikama ostalih veselih blagdanskih napjeva, a za to postoji i razlog, piše novinar Jody Rosen u članku "White Christmas: The Story of an American Song".

Malo je poznato da je elegičnost popularne pjesme koja je doživjela brojne obrade odraz osobne Berlinove tragedije. Na Božić 1928. Berlin je izgubio tri tjedna starog sinčića, a Rosen pretpostavlja da je pjesmu komponirao devet godina kasnije, na Božić 1937. kada je prvi put bio odvojen od obitelji zbog snimanja filma "Alexander's Ragtime Band".

"White Christmas" je prvi put izveo Bing Crosby u filmu "Holiday Inn" (1942.). "Pjesma evocira uspomene, lijepe, ali i one bolne", kaže jedna od Berlinovih kćeri, Linda Emmett.

"Bijeli Božić" postao je klasikom američkih božićnih pjesama, a budući da je pjesma bila napisana na šlagerski način vrlo su je brzo preuzeli brojni džezisti i u svojim obradama snimili za ploče.

Berlin, pravim imenom Israel Isidore Beilin posjedovao je tek osnovno znanje čitanja nota, a uz pomoć brojnih pomoćnika i suradnika uspio je napisati više od 3000 pjesama. Umro je 1989. u New Yorku u 101. godini života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2022 15:58