PREKRETNICA U KARIJERI

VIDEO: THE STRANGE LANSIRA I SVJETSKO IZDANJE 'ECHO CHAMBERA' Američko-hrvatski bend u četvrtak svira hvaljeni novi album uživo u Tvornici kulture

 Mare Milin
 'Echo Chamber' na svjetskom tržištu bit će objavljen 22. veljače 2019.

Prošlog tjedna, sedam dana prije koncertne promocije koja će se održati u Tvornici Kulture 13. prosinca iz The Strange stožera stigla je vijest kako će hvaljeni album ''Echo Chamber'' biti objavljen internacionalno i to putem diskografske kuće Glitterhouse Records. ''Echo Chamber'' svoje će svjetsko izdanje doživjeti 22. veljače 2019. godine.

Glitterhouse Records njemačka je etiketa čiji se naziv ''Glitterhouse'' prvi put spominje 1981. godine i to u obliku fanzina kojeg su pokrenuli Reinhard Holstein i Rembert Stiewe – dvojac zaljubljen u sixties-garage rock, psychedeliju, punk i underground glazbu općenito.

Već 1984. Glitterhouse prerasta u ozbiljnu profesiju, a tri godine kasnije uspostavlja prekooceansku suradnju s labelom koja će krajem 80-ih i kroz 90-e postati jedna od najznačajnijih etiketa moderne rock glazbe – Sub Pop.

Tim potezom iz malog fanzina Glitterhouse se preobratio u europsko utočište bendovima poput Mudhoney, TAD, The Screaming Trees… Koju godinu kasnije, sklopljen je ugovor i s etiketom baziranom u Minneapolisu Amphetamine Reptile Records na kojoj su svoje albume objavljivali Helmet, Tar, Cows i Chokebore.

Sredinom 90-ih, Glitterhouse prestaje s obje suradnje te se koncentrira na objavljivanje svojih izvođača. Tijekom 33 godine objavili su 900 izdanja, a među njima i debi album. Za izdavačku kuću Glitterhouse su objavljivali ili još objavljuju izvođači poput My Baby, Pete Ubu, Woven Hand, Sixteen Horsepower, Monster Magnet, Midnight Core, Steve Earl, Butch Hancock, Willard Grant Conspiracy, The Walkabouts i, naravno, na naš ponos - The Strange.

''Echo Chamber' drugi je album grupe The Strange u Hrvatskoj i regiji objavljen 12. listopada 2018. Na novih 10 pjesama koliko ih je uvršteno na album morali smo čekati čak 14 godina, a osim lijepih, melodičnih, radiofoničnih i nevjerojatno elegantnih pjesama koji nam je donio, ovaj album svojevrsna je prekretnica u formaciji samog benda. Naime, nakon što je album snimljen u Sono studiju u Pragu u originalnoj postavi, po izlasku iz studija jezgra benda se mijenja te tako na mjesto Lade, Dinka i Hrvoja, članova nedavno rasformirane grupe The Bambi Molesters, ulaze članovi riječkih americana/rock 'n' roll perjanica My Buddy Moose, a od originalne postave ostaju Chris Eckman i Dalibor Pavičić koji su ujedno i većinski autori kako u svojim bivšim matičnim bendovima The Bambi Molesters i The Walkabouts tako i na albumima The Strangea.

No, o procesu stvaranja albuma, o samim počecima nastanka benda The Strange najbolje sami govore Dalibor i Chris kroz 25-minutni intervju koji su vodili s Aleksandrom Dragašem u backstageu tik pred prvi promotivni koncertni nastup nakon objave albuma:

S albuma ''Echo Chamber'' koji trenutno slovi za jednog od najozbiljnijih kanditata za najbolje glazbeno izdanje objavljeno u 2018. godini do sada su skinuta tri singla ''Last Summer Song'', ''Killing Time'' te 'Dime A Dozen' kojeg prati i video spot u režiji jedne od najistaknutijih hrvatskih fotografkinja Mare Milin.

Volite li americanu u kojoj će vješto uho čuti i garage rock, baroque pop, talijansku pop melodiju 60-ih te ogromnu dozu čistog rock 'n' rolla, u četvrtak 13. prosinca s početkom u 21 sat svratite u Tvornicu Kulture na koncert grupe The Strange. Kao predgrupa nastupit će odličan zagrebački folk-blues bend Nellcote jednim dijelom nastao iz nekadašnje perspektivne grupe Heroina. Ulaznice za koncert po cijeni od 70 kuna potražite u sustavu Entrio, u Dancing Bearu u Gundulićevoj 7 te na blagajnama Tvornice. Na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 90 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:13