PIONIR JAZZ FUSIONA

VIDEO: TIHOMIR POP ASANOVIĆ I PRIJATELJI VEČERAS U VINTAGE INDUSTRIAL BARU Povratak Popa na koncertni odar

 YouTube
 

Prije tri mjeseca mogli se na jutarnji.hr čitati o reizdanjima kultnih albuma “Majko Zemljo” i “pop” Tihomira Popa Asanovića i novom dvostrukom albumu “Povratak prvoj ljubavi/Return To The First Love”, objavljenom nakon 43 godine diskografske neaktivnosti.

Večeras, pak, u zagrebačkom klubu Vintage Industrial Bar možete provjeriti kako uživo zvuči jedan od najboljih europskih orguljaša i pionir jazz fusiona ovih prostora koji će nastupiti uz vokalisticu Sabrinu Hebiri i prateći bend Prijatelji. Povratak na koji se diskografski čekalo čekalo od davne 1976., a koncertno tek nekoliko godina manje, stoga pripada u jedno od najzanimljivijih koncertnih događaja godine.

Slušano i iz današnje perspektive, albumi “Majko Zemljo” i “Pop” ostavljaju dojam autorski lucidnih i svirački perfektnih djela jednog maštovitog i vibrantnog glazbenika, vođe sastava i klavijaturista koji je na lagan način te osobine pomirivao s prijemčivošću, popularnošću i zabavnošću. Do danas su zadržali svježinu, progresivnost i atraktivnost prvoligaških djela funka i jazz-rocka, ne samo jugoslavenske nego i svjetske produkcije takve glazbe.

“Povratak prvoj ljubavi/Return To The First Love”, objavljen na CD-u i Lp-u, donosi nove pjesme u verzijama na hrvatskom i engleskom jeziku, glazbene bisere na makedonskom te nekoliko starijih pjesama u novom ruhu. Na njemu je Asanović okupio renomirane regionalne glazbenike, jazz suborce s kojima je svirao tijekom karijere.

Bend Prijatelji, osim upečatljive pjevačice Sabrine Hebiri, čini impresivna sviračka postava: gitarist Jani Moder, basist Davor Črnigoj i bubnjar David Morgan, dok se u gostujućim ulogama na albumu pojavljuju Vlatko Stefanovski, Dragan Jelić, Radomir Mihajlović Točak, Nenad Čanak, Vedran Božić, Primož Grašič, Amir Gwirtzman, Drago V., Aki Rahimovski, Janez Bončina, Vlado Janevski, Karolina Gočeva, Saša Antić, Tone Tuoro i Vinko Mihić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:25