MUZIKA U KARANTENI

VIDEO: Violistica zagrebačkog HNK obradila je pjesme omiljenih bendova: 'Ne podnosim osjećaj beskorisnosti i morala sam napraviti nešto kreativno'

 Filip Popović / Privatni album
 

Zagrebačka violistica Ana Marija Šir iskoristila je vrijeme koje svi prisilno moramo provesti kod kuće da pokrene ono što je dugo imala na umu: svoj YouTube kanal, na kojem polifono svira vlastite aranžmane hitova osamdesetih, koje obožava.

Četvrta pjesma, koju je objavila u srijedu, je "Lullaby" od benda The Cure.

- Ne podnosim osjećaj beskorisnosti i morala sam napraviti nešto kreativno da živnem. Jednog dana sam vježbala na terasi i na repeatu slušala Computer love od Kraftwerka. Pomislila sam ‘Ako su Coldplay ovo mogli obraditi, mogu i ja.’ Uzela sam instrument i snimila dionicu po dionicu. Poslala sam video snimke svom dragom prijatelju Hrvoju Felbaru i on je napravio odličnu video montažu. Dugo me nešto nije toliko razveselilo, tako da sam automatski otvorila svoj YouTube kanal i začudila se koliko su ljudi dobro reagirali - kaže Ana Marija.

S obzirom da inače svira u HNK Zagreb, najprije je pogledala što njena kuća nudi na internetu. Za njihove sadržaje ima samo riječi hvale. Shvatila je da publici koja ju je navikla vidjeti u tom izdanju, gdje svira klasike, želi ponuditi nešto drugačije. Odlučila je svirati pjesme koje joj nešto znače, od bendova koje inače rado sluša i jako voli.

- Blue monday’ je vjerojatno moja najdraža pjesma, Joy Division i New Order su mi opsesije. Mislim da zatvorenih očiju mogu nacrtati tlocrt većine garaža u Manchesteru. ‘Moments in love’ je po meni najseksi pjesma ikad napisana, sjećam se da je svojedobno bila muzička podloga brojnih traljavih erotskih scena i onih malo inventivnijih. The Cure su mi za vrijeme puberteta promijenili život, prvenstveno jer smo Robert Smith i ja bili fizički slični. I dan danas ih jako volim i podsjećaju me na odrastanje, a veseli me što sam u ovom aranžmanu prvi put u životu snimila dionicu gitare i zapravo prvi put ozbiljno primila gitaru za bilo što što nije ‘I wanna be your dog‘ riff. Instrument sam za tu priliku preotela kćeri. Svaki je video dosad od mojih mobitelom snimljenih snimaka montirao Hrvoje Felbar, i mislim da smo tandem koji funkcionira bez puno riječi i pametovanja - zaključuje violistica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 12:06