PORUKA POSLANA

VIDEO: ZAŠTO CIJELI SVIJET KOMENTIRA PORUKU KOJU JE POSLALA BEYONCE? Pop zvijezda je u poluvremenu Super Bowla postala ikona društvenih promjena

 Matthew Emmons/Reuters
Od Oscara do Super Bowla 50, politička ljutnja zbog rasne diskriminacije u prvom je planu. Crnački umjetnici ne traže da ih se 'primi' u kulturu - oni jesu kultura

Na Super Bowlu, jednom od najgledanijih događaja uopće u cijelom svijetu, Beyonce i njezine plesačice izvele su njezin novi single ' Formation'. Poruka koja je poslana bila je jasna i glasna. Beyonce se referirala na Crne pantere, a salutirala po uzoru na pokret Crnačke moći.

Njena poruka snažno je odjeknula - kako u tamošnjim političkim krugovima, tako i u svjetskoj javnosti.

Mnogi su se ugledni analitičari, i komentatori pop kulture osvrnuli na značaj takvog nastupa, koji nije tek pjevanje, već nedvojbeno i performans. Obzirom na tempiranje nastupa, i broj gledatelja, odnosno recipijenata koji su svjedočili tom nastupu, nije za čuditi da su mnogi ugledni mediji posvetili značajan prostor tumačenju Beyoncine poruke.

'Nešto se zanimljivo događa na medijskoj sceni koja prati poznate osobe', navodi tako za The Guardian autorica Suzanne Moore. 'Festivali i manifestacije postaju iznimno politički nastrojene', kaže Moore te počinje objašnjavati.

Moore smatra da se povlače linije u pijesku. Svađe oko Oscara i 'raznovrsnosti' ne nestaje iz javnog diskursa. A ne bi ni trebala smatra Moore. Glumac Idris Elba, koji nagrađen na nagradama Evening Standard za svoju ulogu u filmu ' Beasts of No Nation' najavio je da 'promjena stiže'.

Pjevačica je u nekim krugovima opisana kao 'beskompromisno crna' - reference na neke prijašnje kritike na njezin račun koje su postulirale da je 'prebijela'. Njezine su plesačice tijekom koreografije zauzele oblik slova X, podsjećajući nas na Malcolma X.

'Činjenica da se ti sve odigralo na srednjostrujaškoj televiziji je značajno, kao što je značajan i spot za Formation', nastavlja Moore. Beyonce se u njemu kontekstualizira u vremenu i mjestu, odnosno u svojoj vlastitoj političkoj povijesti. Kao crnkinja s juga, ona se sjeća uragana Katrine i uništenja koje je donio, ali putem kojeg je otkrio da je tadašnji predsjednik Bush otvoreno oklijevao prilikom pomaganja crnačkom stanovništvu. Beyonce pokazuje i grafit 'Stop shooting us' ('Prestanite nas ubijati'), slogan pokreta Black Lives Matter ('Crni životi su važni'). Iza pozornice na Super Bowlu njezine su plesačice podigle transparent na kojem je pisalo 'Justice 4 Mario Woods' ('Pravda za Marija Woodsa'), crnca kojeg su pripadnici policije u San Franciscu ubili kada je odbio baciti nož.

Takva vrsta aktivizma za Beyonce nije nešto novo. Pjevačica je već dala desetak milijun dolara u donacijama za beskućnike Houstona, grada iz kojeg potječe, a ona i njezin muž Jay Z plaćali su jamčevine za prosvjednike pokreta Black Lives Matter u Fergusonu i Baltimoreu. 'Ona sada svoju deklaraciju o identitetu stavlja u prvi plan i prezentira je na jako vidljivim mjestima', dodaje Moore. 'Njezina crnoća, njezina ženstvenost, njezin ponos i njezina politika nisu neka vrsta tajanstvenog podteksta.'

Nemoguće je to ignorirati, jednako kako je argumente oko Oscara i njihove 'bjeline' nemoguće ignorirati. 'Ovo su stvari koje su važne sada, pogotovo s izborima u SAD-u na horizontu i zaoštrenju retorike kandidata', objašnjava Moore. Donald Trump je za pokret Black Lives Matter rekao da su 'problematični' i da 'traže probleme'. Hillary Clinton želi osigurati to biračko tijelo, no njezini pokušaji u tom smislu nisu konzistentni.

'Pretpostavka da će ih dominantno bijeli politički sustav zastupati se osporava. Što se više pokret Black Lives Matter ignorira ili zaobilazi to će biti prisutniji u kulturi', zaključuje Moore. Umjetnici kao što su Beyonce i Janelle Monae, koja je isto o temi govorila nevjerojatno su snažni. Ono što je značajno je da oni više ne traže da ih se 'primi' ili pusti u kulturu. Oni jesu kultura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:40