SPEKTAKL U ZAGREBU

Vlatko Stefanovski održat će veliki besplatni koncert ispred zagrebačkog HNK

Vlatko Stefanovski
 Vojko Bašić/Cropix
Među odabranim pjesmama najviše je hitova koje je prvi put izvodio sa sastavom Leb i sol

U srijedu 29. srpnja u 21 sat makedonski gitaristički virtuoz Vlatko Stefanovski održat će koncert ispred zagrebačkog HNK. Nastup će se održati u sklopu Festivala sv. Marka, a ulaz na koncert bit će slobodan.

Kako najavljuje muzikologinja Gordana Krpan, raspored koncerta donosi svojevrsnu kompilaciju djelovanja Vlatka Stefanovskog. “Među odabranim pjesmama najviše je hitova koje je prvi put izvodio sa sastavom Leb i sol, a zatim ih u različitim inačicama nastavio izvoditi tijekom cijele karijere.

To su tradicionalni etno folk klasici ‘Aber dojde donke’ i ‘Jovano, Jovanke’, te autorska djela ‘Čukni vo drvo’ s albuma ‘Putujemo’ iz 1989., ‘Bistra voda’ s albuma ‘Kalabalak’ 1983., te ‘Čuvam noć od budnih’ s albuma ‘Kao kakao’ iz 1987.”, opisuje repertoar za srijedu Gordana Krpan.

“‘Uspavanka za Radmilu M.’ izvorno potječe s istoimenog albuma Bijelog dugmeta na kojem je Stefanovski gostovao 1983.

Makedonski tradicijski napjevi ‘Kasapsko oro’, ‘Jano mori’, ‘Ogreala mesečina’, ‘Dimitrijo, sine Mitre’ i ‘Makedonsko devojče’ prisutni su na više njegovih albuma uvijek u različitim aranžmanima”, stoji dalje u najavi.

“Pjesma ‘Zašto si me majko rodila’ posvećena je Stevi i Esmi Teodosievski (Redžepovoj), koji su, baš kao i Stefanovski, proslavili makedonsku glazbu”, napominje Gordana Krpan, te dodaje: “Većina navedenih pjesama - osim autorskih ‘Čukni vo drvo’, ‘Bistra voda’ i ‘Čuvam noć od budnih’ u inačicama za akustičnu gitaru okupljene su na albumu ‘Mother tongue’ (Materinski jezik), objavljenom za diskografsku kuću Croatia Records­ 2017. godine kao odabir najboljih makedonskih etno pjesama u vrhunskoj gitarističkoj izvedbi.

‘Verba, nadež, ljubov’ pjesma je s albuma ‘Kula od karti’ iz 2003.; a ‘Gipsy song’ dio je glazbe za film ‘Ciganska čarolija’ (Gipsy magic), te je objavljena na istoimenom albumu 1997. godine”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:24