ŠTO I GDJE SLUŠATI?

VODIČ ALEKSANDRA DRAGAŠA KROZ NAJBOLJU GLAZBU OVOG LJETA Sezona počinje s velikim praskom na Jarunu

Glazbeno ljeto starta danas velikim praskom - osmim izdanjem IMmusic fesivala na zagrebačkom Jarunu

Glazbeno ljeto starta danas velikim praskom - osmim izdanjem IMmusic fesivala na zagrebačkom Jarunu . Iako se kraj recesijskih godina još ne nazire, ovoljetna ponuda je izuzetno bogata. Uz INmusic treba izdvojiti još dva ljetna vrhunca - Ultra festival u Splitu sredinom srpnja i Terraneo u Šibeniku početkom kolovoza. U solidnoj koncertnoj ponudi izdvajaju se engleska superzvijezda Robbie Williams i miljenici hrvatske publike, američki bend The National. Evo kako izgleda izbor glazbenog kritičara Jutarnjeg.

FESTIVALI

Terraneo

Šibenik, 7. - 9. kolovoza

Terraneo, koncepcijski i organizacijski najsličniji INmusicu i uz njega “najrokerskiji” hrvatski open-air festival, ove godine publiku vabi shoegaze povratnicima My Bloody Valentine, big beat zvijezdama The Prodigy, kultnim hip-hop sastavom Wu-Tang Clan, harlemskom repericom Azealijom Banks, post-punk pionirima Gang of Four, liderima americane Calexico, crnačkim rock duom The Bots, pankerski nabrijanim Cloud Nothings, a nastupit će i Dubioza kolektiv, Kawasaki 3p, Mayales, Darkwood Dub, My Buddy Moose i tridesetak drugih izvođača.

INmusic

Zagreb, 24. - 26. lipnja

Danas počinje i osmi INmusic na kojem ove godine nastupaju britanski indie-rock prvaci Arctic Monkeys, kultni proto-punk sastav Iggy & The Stooges (ovaj out s Jamesom Williamsonom na gitari), prog-house duo Basement Jaxx, post-punk bendovi Editors i Bloc Party, australska hard rock četvorka Airbourne, koju obožavaju i članovi AC/DC, te mnogi drugi izvođači iz Hrvatske, regije i svijeta. INmusic već se nekoliko godina nalazi na raznim listama najzanimljivijih i najugodnijih svjetskih open-air festivala, a Hrvatska je postala malom, ali izuzetno podesnom zemljom za tzv. boutique-festivale i velike ljetne koncerte.

Hideout

Pag, 3. - 5. srpnja

Hideout će i ove godine pokušati ispraviti uvriježenu percepciju Zrća kao ovodobne “Sodome i Gomore”, namijenjenu domaćim “špicerima” i mulariji koja slini za cicama i guzicama plesačica u pjeni. Za to su na ovoljetnom hideoutu zaduženi Jamie Jones, SBTRKT, Four Tet, Modeselektor, Scream & Benga, Simian Mobile Disco, Craig Richards, Joy Orbison i deseci drugih. Određena preklapanja s Uknownom nisu problem.

The Garden Festival

Tisno, 3. - 10. srpnja

The Garden Festival započet u Petrčanima bio je “role model” festivala elektronske klupske glazbe na kojima su glavne zvijezde renomirani DJ-evi, ali i “špranca” inozemnog investiranja u open-air festivale na Jadranu. Premda na The Gardenu ove godine ne nastupaju “razvikana” imena, britanska i ostala publika sigurno se neće požaliti na eklektičan odabir više od 100 live actova i DJ-eva.

Unknown Festival

Rovinj, 10. - 14. srpnja

Unknown Festival u svom prvom izdanju programski balansira između “inteligentne elektronike” i novijih indie-rock sastava pa ćete, uz jedan od najhvaljenijih britanskih indie-rock bendova Django Django, prvaka “bedroom elektronike” Four Tet, dubstep zvijezdu Jessie Ware i gothic-punk The Horrorsa, tamo moći uživati i u desecima drugih live nastupa i DJ setova, uključujući Jamieja XX, Richieja Hawtina, Joya Orbisona i Craiga Richardsa. Eklektično, ukusno i obimno.

Fresh Island Festival

Pag, 10. - 13. srpnja

Fresh Island Festival dovodi “teškaše” hip-hopa, veterane Snoop Dogga (a.k.a. Snoop Lion) i KRS-One, jednog od trenutno najpopularnijih repera A$AP Rockyja i niz DJ-eva. Malo kasnije u Štinjanu pokraj Pule (18. - 22. 7.) dogodit će se jedanaesti Seasplash Festival na kojem će poklonici reggae, dub i srodnih glazbenih stilova uživati u ritmovima Adriana Sherwooda, Zion Traina, Newham Generalsa i brojnim drugim nastupima i DJ setovima.

Outlook

Fažana,

29. kolovoza - 2. rujna

Outlook je tijekom proteklih nekoliko godina postao “vodeći europski bass music & soundsystem culture festival” koji ove godine počinje koncertom The Original Wailersa, nekoć pratećeg benda Boba Marleyja, ali i izuzetno važnog reggae sastava u pulskoj Areni. Na Outlooku će ove godine, ponovo u organizaciji britanskih i hrvatskih promotora, nastupiti Mos Def, Talib Kweli, Anthony B, Goldie, LTJ Bukem, The Pharcyde, Bonobo DJ Set, Jay Electronica i doslovce stotine drugih dub, drum’n’bass, reggae, ska, funk, soul i srodnih live izvođača i DJ-eva. Ponovo se očekuje više od 10.000 ljudi, i to u posezoni, što vlasnici apartmana i hotela u Fažani i Puli osjećaju kao pravu blagodat.

Ultra Europe

Split, 12. -13. srpnja

Ultra Europe naziv je “DJ masovke” na Poljudu, franšize Ultra Festivala iz Miamija, za koju ulaznice navodno idu “kao halva”, a na splitskom Poljudu sredinom srpnja dogodit će se i “DJ masovka” pod imenom Ultra Festival. Najveća imena na splitskoj veselici su Carl Cox, Armin Van Buuren, Afrojack, Luciano, Chase And Status, Brass Knuckles, Hard Rock Sofa. Ako Ultra uspije na Poljudu, možda će se u budućnosti o tom događaju pričati kao o splitskom DJ Woodstocku.

KONCERTI

The National vole Zagreb. Dolaze na Šalatu, a druge europske metropole čekaju jesen

The National

Zagreb, Šalata, 2. srpnja

Nastup The Nationala u Zrinjevcu bio je jedan od najljepših i najboljih koncerata koje smo imali prigodu vidjeti i čuti u Zagrebu u posljednjih pet godina. Zagreb je ovog ljeta jedan od samo sedam europskih gradova u kojima će The National uživo prezentirati nedavno objavljeni, maestralni album “Trouble Will Find Me”, koji je nedavno dospio do drugog mjesta najprodavanijih albuma u svijetu i mogao bi u njihovoj karijeri predstavljati ono što je u karijeri R.E.M.-a predstavljao “Automatic for the People”. Veće i značajnije europske metropole od Zagreba koncerte The Nationala dočekat će tek najesen, što dovoljno govori o ljubavi njujorških indie-rock prvaka prema gradu u kojem su napravili prve veće korake.

Roger Waters

Split, Poljud, 23. srpnja

U tehničkom smislu koncert Rogera Watersa u zagrebačkoj Areni 2011. godine, tijekom kojeg je u dva dijela sagradio i srušio zid te izveo sve pjesme s albuma “The Wall”, bio je superioran čak i U2 te na razini spektakla kakav bi se očekivao od Pink Floyda. “Novi zid” bio je najsuperiorniji “videowall” koncertne industrije. Bez Pink Floyda, ali naoružan tehnologijama koje nisu postojale ni 1980. ni 1990. godine, Waters je ponudio “posthladnoratovsko” tumačenje “The Walla”. Tko nije bio u Areni, obavezno mora otići na Poljud.

Iron Maiden

Zagreb, Arena, 31. srpnja

Jedan od najdugovječnijih i najpopularnijih heavy metal bendova u povijesti žanra ponovo dolazi u Hrvatsku, ovaj put u zagrebačku Arenu. Davno je bilo, sredinom 80-ih, kad su Iron Maiden prvi put nastupili u zagrebačkom Domu sportova i tada je bilo gotovo suludo očekivati da će se njihova popularnost produljiti i u drugo desetljeće 21. stoljeća. No, u žilavom heavy metalu sve je moguće pa tako danas Iron Maiden vole i stari i mladi.

Leonard Cohen

Pula, Arena, 2. kolovoza

Zagrebačka Arena nije “prirodan” milje za tihog i intimnog kantautora koji nastup ne gradi na scenskim akrobacijama, pirotehnici i zaglušujućem razaglasu nego na osobnoj neposrednosti, glazbeničkoj svečanosti te decentnosti pjesama. Ipak, svaki ton glasa Leonarda Cohena koji zvuči poput starog mudraca i svaka nota njegovih glazbenika rezonirali su u ljeto 2010. posebnim ugođajem. U antičkoj pulskoj Areni moglo bi biti još ljepše i svečanije.

Fatboy Slim /Underworld

Split, Discotheque Riva,

8. i 9. kolovoza

Fatboy Slim fino se udomaćio na jadranskoj obali, ali splitsku rivu svojim big beatom još nije zatresao.

Većeg iznenađenja, doduše, neće biti, ali atmosfera bi trebala biti, kako Splićani vole reći, “ludilo, brale”. Još je zanimljiviji premijerni dolazak dua Underworld, jednog od krucijalnih izvođača elektronske glazbe 90-ih.

Robbie Williams

Zagreb, Maksimir, 13. kolovoza

Bez imalo dileme, Robbie Williams najveća je britanska pop-zvijezda stasala u posljednjih petnaest godina. Njegova zaliha hitova je neupitna, dobar dio njih znate napamet, a to je uvijek solidna preporuka za megaspektakle.

Diskografske uspjehe Williams je lakoćom prebacio na najveće pozornice, uključivši i mitske, odnosno povijesne nastupe na Knebworthu, gdje je s tri nastupa privukao 375.000 ljudi. Britanski kralj popa uživo je vraški zabavan, u što sam se uvjerio na njegovu koncertu u Berlinu 2005. godine koji se izravno prenosio u kinodvorane diljem Europe, uključujući Zagreb. Robbie je rođen za posao jednog najvećih pop-zabavljača.

Zaz

Pula, Arena, 14. kolovoza

Ako volite i Robbieja Williamsa i Zaz, stvarno ćete biti u gabuli, kako financijskoj, tako i vremenskoj jer ćete s Maksimira morati hitati u pulsku Arenu, gdje vas dočekuje najpopularnija francuska pjevačica Zaz koja je nedavno objavila drugi album “Recto Verso”.

U zagrebačkom Domu sportova koji je neočekivano rasprodala Zaz se ukazala kao simpatična kantautorica, posebice kad se držala hibrida ulično-kabaretske gypsy-swing, jazz i blues svirke s razumljivim nagnućem šansoni.

Koncerti (domaći)

Ljeto je plodonosno radoblje i za domaće izvođače koji će cijelu obalu, ali i dio unutrašnjosti, posebice na varaždinskom Špancir Festu i drugim gradskim feštama i festivalima, premrežiti brojnim nastupima, čiji popis ne stane na ove stranice.

Rečeno posebice vrijedi za Gibbonija koji će nakon osječke Tvrđe okupirati Zadar (5. 7.), Solin (6. 7.), Varaždin (30. 8.), Opatiju (31. 8.), Pulu (7. 9.), Zagreb (12. 9.) i Rab (14. 9.), dok Massimo sprema veliki koncert u pulskoj Areni (17. 8.) u kojoj će tjedan ranije (10. 8.) nastupiti i Josipa Lisac.

Izvan Hrvatske, ali dovoljno blizu

Ako vam festivalsko-koncertna ponuda u Hrvatskoj nije dovoljna, onda možete put novosadskog Exita na kojem su glavne zvijezde Atoms For Peace, supergrupa Thoma Yorkea, pa Nick Cave And The Bad Seeds, David Guetta, a možete i tamo hvatati The Prodigy, Bloc Party, Snoop Dogga i Fatboy Slima koji nastupaju u Hrvatskoj.

Budimpeštanski Sziget probat će vas namamiti nastupima Blura, Mike, Franza Ferdinanda, Nicka Cavea, Davida Guette i desetinama ostalih izvođača, a austrijski Frequency također s Caveom, Franzom Ferdinandom, ali i System Of A Down, Tenacious D, Empire of The Sun, The Gaslight Anthem, Bad Religion, Flogging Molly, Fall Out Boy, Die Toten Hosen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:39