Piše A. Dragaš

Vraški atraktivna pop kantautorica Caroline Polachek pršti od ljubavne žudnje i seksualne energije

Naslovnica albuma

Za moj ukus rekao bih da su je kritičari ponešto precijenili, no rado priznajem da vješto kombinira različite pop obrasce

Vraški atraktivna pop kantautorica Caroline Polachek (37) karijeru je počela pod drugim imenom baš poput vršnjakinje joj Lane Del Rey, no dva recentna albuma tih dviju dama razlikuju se kao noć i dan. Dok je Lana introspektivna, tiha i opsjednuta teškim temama, Caroline na "Desire, I Want To Turn Into You", drugom albumu objavljenom pod njezinim pravim imenom, pršti od ljubavne žudnje i seksualne energije, putenosti i koketiranja koje pojačava i fotografijama s prilično malo odjeće, ali nikada vulgarno poput "cajki". Nije tipična ljepotica, nego seksepilna na, recimo to tako, "indie" način. Kao kad neka cura iz Močvare svojom nesavršenom ljepotom lako zasjeni naizgled savršene "manekenke" iz nekadašnjeg Saloona. Zvukom i pjesmama, zvonkim i poletnim glasom te plesnim ritmovima i "street fashion" imidžom doima se barem 15-ak godina mlađom od sve klasičnije odjevene Lane koja je praktički odustala od videospotova. No, ispod takve vizualne prezentacije - pogledajte fotke i videospotove da ne objašnjavam - krije se inteligentna pjesnikinja koja se zgodno poigrava riječima i pojmovima, metaforama i dosjetkama.

image

Caroline Polachek

Martin Harris/Capital Pictures/Profimedia/Martin Harris/capital Pictures/profimedia

Premda iz New Yorka, Caroline je srodnija engleskim pop pjevačicama poput Charli XCX, Ellie Goulding i Little Boots, čujan je utjecaj Kate Bush, a na albumu joj uz kanadsku Grimes gostuje i Dido. U okviru američke scene, pozicionirala se negdje između St. Vincent i Ke$he. Za moj ukus rekao bih da su je kritičari ponešto precijenili, no rado priznajem da vješto kombinira različite pop obrasce u rasponu od garagea i trip-hopa preko utjecaja Björk do electro-popa i new wavea; kao da je naumila pa i uspjela u jednu cjelinu uvezati "leftfield" kreacije plesne pop glazbe od ranih 80-ih do danas, pri čemu ne smeta što joj se album doima poput kolekcije singlova. Euforičnost i ekstatičnost njezina su glavna oružja, no povremeno malo ipak prikoči ne bi li provjerila koliko je realna, odnosno da nije pretjerala s flertovima i prelakim zaljubljivanjem u muškarce koji bi je mogli razočarati, ako ih prije toga ne iskoristi i ne odbaci.

image

Caroline Polachek

Justin Ng/Avalon/Profimedia/Justin Ng/avalon/profimedia

CAROLINE POLACHEK

Desire, I Want To Turn Into You

Sony Music/Menart

žanr: pop

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 00:48