KD Lisinski

Zagrebačka filharmonija posvetila cjelovečernji koncert ocu novog tanga Astoru Piazzolli

Glavna zvijezda koncerta bio je Talijan Cesare Chiacchiaretta

 Josip Regović/Pixsell
Sin talijanskih imigranata Piazzolla nije, dakako, izumio taj ples, ali ga je pretvorio u glazbu koja se sluša s trajnim uzbuđenjem

Stotom rođendanu Astora Piazzolle, ocu novoga tanga, Zagrebačka filharmonija posvetila je cjelovečernji koncert u svom Off ciklusu 3. prosinca. Odličan programski potez s obzirom na punu dvoranu jer naša publika očito voli i cijeni Piazzollu baš kao i cijeli suvremeni svijet glazbe.

Sin talijanskih imigranata Piazzolla nije, dakako, izumio taj stari ples nastao u Južnoj Americi u 18. stoljeću, ali ga je u svom vremenu oteo (samo) plesu pretvorivši ga u glazbu koja se u različitim formacijama ansambala sluša s trajnim uzbuđenjem. U početku osporavan postao je legenda kojoj su se divili najveći glazbenici svijeta, a danas u Argentini ima status nacionalnog heroja u kulturi.

Svom geniju urođene darovitosti dodao je i izvrsnost glazbene naobrazbe ispunivši opus jedinstveno strasnim rukopisom, glazbom srca, ljubavi i krvi. Do danas nitko nije nadmašio, pa čak niti pokušao imitirati Piazzollin glazbeni jezik, uvijek sljubljen s bandoneonom, malom harmonikom specifičnoga zvuka koja je također imigrirala, od njemačkoga izuma iz 19. st. preko Italije do Argentine. Bilo je to prvo glazbalo koje je Piazzolla kao dječak naučio svirati i ostalo je središte njegovih skladbi za orkestar, posebnih koncerata, scenske i komorne glazbe. Različitost kolorita, mijene ritmova, česta nostalgija, ali i virtuozitet, glavne su odrednice Piazzollina izričaja, bez obzira na to o kojem je djelu riječ: "Oblivion" (film "Henrik IV.", nominacija za Grammy), tango-operiti "Maria de Buenos Aires" ili "Adios Nonino" koje je posvetio preminulom ocu.

image

Zagrebačke filharmoničare predvodio je pouzdan i vrlo muzikalan Miran Vaupotić, a sopran Marija Vidović pjevala je osjećajno i temperamentno

Josip Regović/Pixsell

Zagrebačke filharmoničare predvodio je pouzdan i vrlo muzikalan Miran Vaupotić, sopran Marija Vidović pjevala je osjećajno i temperamentno, no glavna je zvijezda koncerta bio Talijan Cesare Chiacchiaretta, sa svojim bandoneonom, jedan od najboljih u svijetu. U skladbi "Concierto de Nacar" koja se smatra najkompleksnijom u orkestraciji pridružili su mu se iz orkestra kao solistička skupina Srebrenka Poljak, Orest Shourgot, Ana Paula Knapić Franković, Nikša Bobetko, Mario Igrec i Renato Palatinuš.

Niz akcija udruge Rotary Club 1242 Zagreb

Kroz razne događaje, među kojima je bio i ovaj koncert u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na kojem je Zagrebačka filharmonija zvukovima tanga obilježila 100. godišnjicu rođenja Astora Piazzolle, udruga Rotary Club 1242 Zagreb pokušava privući pažnju javnosti, ukazati na probleme u radu škola u bolnici te prikupiti što više sredstava za dobru stvar. Kontinuiranim humanitarnim djelovanjem pomažu djeci pacijentima na odjelima u nesmetanom nastavku obrazovanja.

Naime, kroz humanitarni projekt trajnog sakupljanja humanitarne pomoći Moja učiteljica zove se Nada pod glavnim motom humanitarnog djelovanja Pokaži ljubav Rotary Club 1242 skuplja sredstva za nabavku opreme za škole u bolnici koje djeluju u Republici Hrvatskoj.

Financijske i robne donacije u sklopu ovog humanitarnog projekta ostvarene su dobrom voljom i financijskim sredstvima doniranim od domaćih partnera, uspješnih poslovnih subjekata te švicarske zaklade Erika Schwarz. Ukupna vrijednost svih donacija koje je RC 1242 Zagreb sakupio i predao školama u bolnici u Republici Hrvatskoj je 1.358.932,03 kune. jl

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:18