VELIKO FINALE

Zanchini i Zjača spektakularnim nastupom zatvorili prvo izdanje ‘Jazza u vinogradu‘

Jazz u vinogradu
 Ivan Šardi
Njihov nastup publika je ispratila ovacijama, pa su se glazbenici vraćali i na bis

Nakon tri dana, sinoć se u Međimurju završilo prvo izdanje festivala Jazz u vinogradu, grande finalom - nastupom Simone Zanchinija & Ratka Zjače sa ZZ quartetom.

Bila je to poslastica za kraj, jer harmonikaš Zanchini je član slavne milanske Scale, a Zjača je zagrebački jazz gitarista koji već 30-ak godina živi u Nizozemskoj, profesor je u Rotterdamu i prije kojih desetak dana dobio je posebnu nagradu European Discography Award for artistic creation in jazz music od najvećeg istočno europskog jazz festivala Nišville. Ugledni glazbenici stigli su netom nakon što su na tržište pustili svoj četvrti zajednički album "Midnight in Europe", pa je publika koja je stigla u prekrasni, novoizgrađeni Dom kulture u Štrigovi mogla premijerno uživati u njihovom novom izdanju.

- Simone i ja upoznali smo se prije nekih 12 godina, obojica smo bili profesori na istom studiju. Kad su mi rekli da odem poslušati njegov koncert, moram priznati da sam bio skeptičan, jer harmonika mi je trauma iz djetinjstva - kazao je Zjača, ujedno i umjetnički direktor ovog Festivala, dobro nasmijavši prisutne.

image
Jazz u vinogradu
Ivan Šardi

Njihov nastup publika je ispratila ovacijama, pa su se glazbenici vraćali i na bis i time na najljepši način zatvorili događaj koji je zamišljen kao spoj glazbe, prirode, hrane i vina. Nažalost hladno vrijeme i kiša poremetila je organizatorima donekle zamišljenu ideju, pa su dio programa morali izmjestiti s pitoresknog Mađerkinog brega, te vrlo posebne lokacije smještene na 341 metar nadmorske visine, okružene vinogradima i s pogledom na četiri države.

U pomoć su uskočile lokalne vlasti, pa se dio koncerata premjestio u Štrigovu. Festival je u petak otvorio poznati austrijski jazz bubnjar Klemens Marktl i njegov Markt(l)Xperiment, a u subotu je na programu bio slovenski vokalni jazz kvartet Vox Arsana s modernim swingom i jazz standardima, a pored toga publika je imala prilike čuti i DJ-eve Ozrena Kanceljaka, Pepija Jogardea, Jazzozoa te Williama Collinsa.

image
Jazz u vinogradu
Ivan Šardi

Organizator Festivala je Tomislav Karamatić kojem su se u realizaciji projekta pridružili međimurski chef Marko Palfi koji je pripremio i poseban meni za Jazz u vinogradu te David Štampar čija nagrađivana vina obiteljske vinarije Štampar je publika imala prilike kušati. Kako se od organizatora moglo čuti, ovo je tek start Jazza u vinogradu, nulto izdanje koje neće biti i posljednje, jer namjera im je donijeti dodatnu vrijednost ovom predivnom kraju Hrvatske, koji je bio potpuno otkriće i za dobar dio Zagrepčana koji su tamo stigli, premda ih od Mađerkinog brega dijeli tek nešto više od sat vremena vožnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:52