NEUMORNI U PANDEMIJI

‘Živi‘ program Močvari možda nije financijski isplativ, no ljudski i psihološki, znači im pobjedu

 Močvara
Do danas su u Močvari održani koncerti 106 izvođača, 7 filmskih i 7 književnih večeri, 8 kazališnih izvedbi, 2 izložbe i 11 slušaona

Prije točno godinu dana, 12. ožujka 2020., u Močvari se trebao održati koncert bendova Marinada i ŠećeЯ te Ivana Judaša kad je sve neugodno iznenadila vijest o početku lockdowna pa je koncert, u klasičnom obliku s publikom, morao biti otkazan. No svirke su se ipak održale u online formatu. Močvara je nakon tog probijanja leda i sjajnih reakcija na taj potez ubacila u petu online brzinu i s tom praksom nastavila da bi uskoro imala online program svaki dan. Tako je u ta prva tri mjeseca organizirala online program s čak 67 koncerata, 2 kazališne predstave, 3 tribine, 3 filmska programa i 5 slušaona tijekom kojih su DJ-evi vrtili glazbu od doma. U nastalim okolnostima, činilo im se bitno pružiti mogućnost izvođačima, publici i njima samima u Močvari da nastave održavati program u bilo kojim uvjetima. Taj trud prepoznat je i od strane Muzeja suvremene umjetnosti koji je Močvari dodijelio prvu nagradu na natječaju za najbolje zagrebačke online projekte.

image
Močvara

Krajem svibnja 2020., Stožer se konačno dovoljno "skockao" da odredi preventivne epidemiološke mjere po kojima je klub mogao raditi događaje i svirke uživo, no samo za limitiran broj posjetitelja. Naravno da su to uvjeti u kojima je nemoguće komercijalno opstati i nimalo ne čudi što su mnogi Močvarini kolege, voditelji srodnih alternativnih klubova, bili primorani zaključati svoja vrata, a mnogi se, nažalost, nisu ni do danas otvorili ili oporavili od ovog šoka.

Zahvaljujući predanosti i tvrdoglavosti koja graniči s ludošću, ali i godinama iskustva rada u gerilskim uvjetima, Močvara je odlučila nastaviti i sa "živim" programom za smanjeni kapacitet publike. Financijski, ta odluka nije bila isplativa, no ljudski i psihološki, značila je pobjedu.

image
Močvara

Dana 28. studenoga 2020. nove mjere donijele su ponovni lockdown i nije bilo dozvoljeno obavljati ugostiteljsku djelatnost sve do 1. ožujka 2021. Kako kulturna događanja tad ipak nisu bila obustavljena, već samo smanjena na 7 osoba po kvadratu, Močvara je nastavila neumorno i dalje raditi koncerte, predstave, tribine, ovaj put sa zatvorenim šankom, a neke od programa su i streamali kako bi ih približili što većem broju ljudi.

Od ponovnog otvaranja kluba 26. svibnja 2020. pa do danas, u Močvari su održani koncerti 106 izvođača, 7 filmskih večeri, 7 književnih večeri, 8 kazališnih izvedbi, 2 izložbe i 11 slušaona. Prostor kluba je intenzivno živio i danju - bio je korišten za umjetničke rezidencije, produkcije predstava, različita događanja poput kvizova, sajma ploča i stripova, kao i za mnogobrojne radionice. Također, 18. izdanje Human Rights Film Festivala, u partnerstvu s Multimedijalnim institutom i klubom Mama, održano je u prosincu 2020. u online formatu.

image
Močvara

- Bizarno ali istinito, uz sav ovaj bogati i (našalimo se ironično) rasprodani program, nerijetko bi nam se desilo da sretnemo neke naše redovite predpandemijske posjetitelje koji bi nam sa sjetom rekli kako jedva čekaju da se Močvara ponovno otvori. Na našu konstataciju kako mi, zapravo, nismo ni na trenutak prestali s radom, najčešće bi reagirali s nevjericom i čuđenjem. Izgleda da je ova protekla godina izrazito defetistički djelovala na mnoge ljude te ih odviknula od živih svirki, druženja i socijalizacije pa nastavak svog rada i u drugoj pandemijskoj godini doživljavamo kao svojevrsnu mentalnu higijenu - nastavak borbe za dostojanstveni (sub)kulturni život unutar kojeg u potpunosti poštujemo sve nametnute epidemiološke mjere ali, isto tako, odbijamo biti pretvoreni u online stvorenja zarobljena u virtualnom okruženju.

Istina, na ovim komornim koncertima, slušaonama i programima nema više onog intimnog gužvanja u prvim redovima, zalijevanja pivom i znojem ili pogo šutke (vjerojatno mnogima ne nedostaju baš navedeni primjeri socijalizacije), no sasvim sigurno ne nedostaje ni emocija, dobre glazbe i opuštenog, neobaveznog čavrljanja uz piće nakon programa. U želji da ovo 'novo normalno' ne ostane i nešto stalno, pozivamo vas da pogledate najave budućih događanja na našim internet stranicama, budete brzi u rezervaciji limitiranog broja karata te svratite uživo do kluba i družite se - s ljudima, s prijateljima, s nama! - poručuju iz Močvare.

image
Močvara
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:24