EUROPA SE BUDI

Znate li koliko su ženske reperice zastupljene na top listama? Šokirat će vas mizerna brojka, ali ima nade...

 Roxane Montaton/
Projekt ‘She Raps‘ pokreće inkubator za njihovu profesionalizaciju. Iako je rap generalno najslušaniji glazbeni žanr, posebno među mladima, u njemu su dominantno zastupljeni muškarci

"She Raps" (“One repaju”) premijerno se 21. svibnja 2024. predstavlja u Europi s pokretanjem prvog međunarodnog inkubatora za osnaživanje i profesionalizaciju reperica, poduprtog programom Kreativna Europa iza kojeg stoji Europska Unija.

Iako je rap generalno najslušaniji glazbeni žanr, posebno među mladima, u njemu su dominantno zastupljeni muškarci. Od 68 rap pjesama na Spotify ljestvicama u Francuskoj, Portugalu, Hrvatskoj i Belgiji - zemljama uključenim u ovaj pilot projekt - samo su dvije izvele žene.

Oslanjajući se na mrežu profesionalnih, institucionalnih i medijskih partnera, koji su duboko predani cilju ovog projekta, "She Raps” omogućit će mladim europskim umjetnicama da koriste alate, glazbenu mrežu i medijsku pokrivenost koji su prijeko potrebni za osnaživanje njihovih karijera i kako bi njihova glazba bila dostupna što većem brojem ljudi.

image
Marina Viguier/

U Francuskoj, Belgiji, Portugalu i na Balkanu, 28 reperica koje odabere žiri prolazit će edukaciju i svojevrsni trening na lokalnoj razini tijekom tri mjeseca.

Pobjednice iz svake zemlje pridružit će se grupi od 10 umjetnica kako bi zajedno snimale i imale turneje u 2025. godini po cijeloj Europi, a između ostalog i fantastičnu priliku da nastupe na vodećem europskom hip-hop festivalu Les Ardentes koji se održava u belgijskom Liegeu.

"She Raps" je ogranak pariškog inkubatora "Rappeuses en Liberté" kojeg je prije tri godine pokrenuo Rafe Productions. Program je dosad obučio više od 30 reperica, od kojih su neke započele ozbiljniju karijeru u rap glazbi. Prijave za sudjelovanje počinju 21. svibnja 2024. na rappeusesenliberte.com/sheraps, a bit će dostupne svim repericama iz Belgije, Francuske, Portugala i s Balkana.

Partneri projekta su:

- Rafe Productions (Francuska): nositelj projekata inkubatora "Rappeuses en Liberté" i "She Raps” s velikim iskustvom u kulturnim projektima sa snažnim društvenim utjecajem.

- Skoola (Portugal): glazbena škola za djecu od 10 do 18 godina različitog društvenog i ekonomskog podrijetla.

- Blackout Hip-Hop (Hrvatska): najdugovječniji hip-hop brand u Hrvatskoj i na Balkanu općenito. Prošle godine je proslavio 30 godina postojanja, predvođen je DJ Phat Phillijem te posebno aktivan kroz blackouthiphop.com website i regionalna rap događanja.

- Les Ardentes (Belgija): osnivači najvećeg hip-hop festivala u Europi.

Projekt će također snažno podupirati partnerske organizacija: EMEE (Belgija), Popakademie (Njemačka) i Sveučilište Paris 8 Saint-Denis (Francuska).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:18