KVADRATURA

Zoran Marić: NME je uvrstio INmusic među 20 najboljih festivala ove godine, a mi još uvijek nemamo potporu Grada

Zoran Marić

 Ivan Posavec
"Vidjet ćemo hoće li nova gradska uprava odlučiti da Zagreb bude u društvu Pariza, Barcelone, Madrida, Lisabona, Budimpešte i Osla ili će odlučiti provincijalizirati Zagreb"

Pred nama je napokon 15. izdanje INmusic festivala s ozbiljno jakim lineupom: The Killers, Idles, Fountain DC, Kasabian, Deftones, Nick Cave... Na jarunski otok već gotovo dva desetljeća dolaze velike i, što je najvažnije, aktualne svjetske rock zvijezde zahvaljujući velikom trudu i upornosti Zorana Marića, koji je uspio sa svojim projektom preživjeti i dvije pandemijske godine potpunog koncertnog nedogađanja.

"Prvotno pandemijsko zatvaranje šokiralo je svakoga, a glazbene festivale pogotovo", kaže Marić i nastavlja: "No, kao festival smo vrlo brzo uvidjeli da uživamo veliko povjerenje bendova i njihovih zastupnika pa smo uspjeli zadržati i u konačnici dodatno ojačati program upravo zahvaljujući velikom međunarodnom povjerenju koje INmusic uživa."

A INmusic u brojkama izgleda ovako: u 15 festivalskih izdanja nastupila su 474 autorska glazbena sastava iz 40 zemalja svijeta. Festival je producirao 40 dana glazbenog programa s 555 koncerata. Za najmanju cijenu festivalske ulaznice u Europi, naglašava Marić i dodaje kako je New Musical Express ove godine uvrstio zagrebački festival među 20 najboljih na svijetu, i to u društvu festivala koji raspolažu budžetima koji su od 15 do 50 puta veći od INmusicovog. I ove godine se očekuje 45 posto stranih posjetitelja na festivalu. No, najteže i najbolnije pitanje koje možete postaviti Zoranu Mariću jest kakva je budućnost festivala.

"Ovisi prvenstveno o strateškom partnerstvu s lokalnom zajednicom. Vrlo brzo ćemo znati kakva nam je budućnost i kakvi su prioriteti više ne tako nove gradske uprave te hoće li doći do nužne promjene u tretmanu INmusic festivala ili ne kroz odluku o strateškom partnerstvu. Vidjet ćemo hoće li nova gradska uprava odlučiti da Zagreb bude u društvu Pariza, Barcelone, Madrida, Lisabona, Budimpešte i Osla ili će odlučiti provincijalizirati Zagreb. Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba raspolažu drugim najvećim budžetom u najvećoj urbanoj sredini u Republici Hrvatskoj, tako da nije u pitanju nedostatak budžeta, već političke volje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:23