CODEINE

Zvuče kao da je netko članove The Velvet Undergrounda umrtvio šleperom kodeina... I dolaze u Zagreb

Bend Codeine

 Močvara Promo/
‘Očevi‘ sadcorea, žanra koji vezujemo i uz pop kantautorice poput Lane Del Rey, dolaze u Močvaru 4. rujna

Početkom rujna počinje ne samo škola nego i nova koncertna sezona. Manje-više već se zna tko nam iz inozemstva dolazi u goste do konca 2023. godine, a za dalje ćemo tek vidjeti - ovisno o konstelaciji europskih turneja izvođača koji se, posebice oni iz Amerike, sve rjeđe spuštaju južno od Berlina ili eventualno Münchena. Nećemo biti na suhom što se tiče inozemnih koncerata, ali za sada ne izgleda bajno, dočim domaći i izvođači iz susjedstva ionako svako malo nastupaju u ovom ili onom hrvatskom gradu.

Prvi važniji inozemni nastup u Zagrebu pada već u ponedjeljak, 04. rujna kad u Močvaru dolazi trio Codeine. Malo je bendova u koje se može uprijeti prstom da su baš oni, sami za sebe, "očevi" nekog glazbenog stila, no kad je posrijedi slowcore ili sadcore, Codeine iz New Yorka je bio prvi uz koji se vezuje taj pojam. U redu, slowcore ili sadcore tek je jedan od (mikro) žanrova indie-rocka, no zanimljivo je za primijetiti da se ono što se vezivalo uz prvi album "Frigid Stars" Codeina koji je 1990. u Europi objavio Glitterhouse, a u Americi Sub Pop, usred eksplozije zvane grunge-rock za čiju je detonaciju najzaslužnija spomenuta diskografska kuća iz Seattlea, može uz neke modifikacije primijeniti i na pop kantautorice poput Lane Del Rey.

Naravno, velika je udaljenost između Codeina i Lane Del Rey, naročito u popularnosti pa i datumu objave njihovih amblematskih albuma, ali postoje i sličnosti. Kako god, Codeine je pažnju kritike i dijela publike zadobio zbog kombinacije teškog zvuka letargičnog ritma i mučeničkog vokala. Ne samo da je "Frigid Stars" zvučao kao da je netko usporio grunge do puževa koraka nego na sličnu sporost sveo i inače urnebesno brzi hardcore punk. Srodnici Codeina bili su i Galaxie 500 iz Bostona i kanadski Cowboy Junkies, kao i britanski My Bloody Valentine, no ipak je zvuk i stil kakvog su iznjedrili Stephen Immerwahr (bas, vokal), John Engle (gitara) i Chris Brokaw (bubnjevi) bio nešto prilično unikatno u svijetu alternativnog rocka ranih 90-ih.

Zvučalo je to kao da je netko članove The Velvet Undergrounda umrtvio šleperom kodeina, opijatskom supstancom za umrtvljenje bolova, pa ih pustio da svoje pjesme sviraju dva-tri puta sporije nego što bi to bilo normalno. Drugi album "Dessau", snimljen 1992. godine, ostao je neobjavljen sve do 2022. godine, desetak nakon što su se Codeine ponovo okupili u izvornoj postavi. Time posljednji album Codeina više nije bio "The White Birch" iz 1994. premda je snimljen dvije godine nakon tada još neobjavljenog albuma "Dessau". Upravo to reizdanje povod je Codeina da navrati u Močvaru i održi jedan od tek desetak ovogodišnjih europskih nastupa.

"Nismo mislili da ćemo to ikad reći, no 2023. je i Codeine sviraju u Močvari!", piše u press materijalu i to je fakat. Da mi je to netko rekao prije 30 godina, kad Močvara još nije ni postojala, ne bih mu vjerovao. Stoga je ovo prigoda koja se ne propušta, pogotovo ako ste fanovi Codeina, ali i bendova poput Low, Galaxie 500, My Bloody Valentine, Godspeed You! Black Emperor, Red House Painters, June Of 44 pa i Swansa koji u zagrebačkom Kinu SC nastupaju 08. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:31