KONCERT ZA PAMĆENJE

Zvuci tambure vraćaju se u Lisinski: 10. ‘Šokačka rapsodija‘ uključuje pjesme iz cijele države

Šokačka rapsodija u Lisinskom

 Matija Habljak/Pixsell
Šokačka rapsodija dokazuje da tambura nije samo instrument za svatove i veselja nego da se na njoj mogu izvoditi i najsloženija djela

U nedjelju 26. ovog mjeseca Zagreb će ponovo odzvanjati zvucima tambura. Čeka nas jubilarna, deseta, Šokačka rapsodija. No, i ove godine nećemo čuti samo šokačke, slavonske, pjesme već uz njih međimurske i dalmatinske, bit će tu sevdaha ali i nezaboravnih skladbi Bijelog dugmeta i Queenovaca. Već u petak u Zagreb na završne pripreme dolazi 125 tamburaša iz: Subotice, Srijemske Mitrovice, Županje, Osijeka, Đakova, Semeljaca, Požege, Slavonskog Broda, Vrbovca, Varaždina mnogih drugih naših mjesta, sve do Brinja. Naravno i Zagrepčani će svirati u tome jedinstvenom orkestru.

Kažemo jedinstvenom ne samo zbog njegove veličine jer jedino na Šokačkim rapsodijama svira ovako veliki orkestar nego i stoga što u njemu sviraju isključivo glazbeno obrazovani tamburaši. Upravo je Šokačka rapsodija dokazala da tambura nije samo instrument za svatove i veselja u gostionama nego da se na njoj mogu izvoditi i najsloženija dijela, koncertna glazba domaćih ali i obrade dijela stranih majstora. Tako smo na dosadašnjim koncertima imali prigodu čuti kako na tamburama zvuče Bach, Mozart, Verdi, Liszt, Biset… Ove godine članovi Hrvatskog tamburaškog orkestra, kako su ih mnogi ljubitelji tog instrumenta prozvali, uz Šokicu u Veneciji Bože Potočnika i Valcer u e molu mladog Domagoja Vukadina pripremili su Ziegeunerweisen Pabla de Sarasate i Libertango Astora Piazzolle. A uz uglednu gošću kao što je Amira Medunjanin tamburaši će zasvirati sevdah, Mirko Švenda Žiga donosi dah Međimurja, najljepše skladbe pokojnog Krešimira Stipe Bogutovca pisane za ženski glas otpjevat će Vlatka Kopić Tena dok će naš najveći roker, slavonskih korijena, Dino Jelusić podsjetiti na legendarne rock skladbe osamdesetih godina prošlog stoljeća. Puna dva sata publika će imati priliku uživati u svirci i pjesmi orkestra koji je i za ovogodišnji koncert imao višemjesečne pripreme. Ne samo da je trebalo obraditi note za tambure za sve te skladbe nego i uvježbati svirače iz toliko mjesta da zvuče kao skladna cjelina.

Za to su se tijekom brojnih proba pobrinuli slavonski tamburaški dirigenti Damir Butković i Marko Sesar kojima se i ove godine priključio Alan Bjelinski. A uz sve njih Šokačku rapsodiju u Zagreb donosi gotovo dvije stotine folkloraša iz četiriju slavonskih županija. Budući da su sve ulaznice za koncert prodane u samo 5 (!) dana organizatori su odlučili generalnu probu otvoriti za javnost. Između generalne probe i koncerta na Trgu Stjepana Radića zaplesat će i zapjevati folkloraši iz: Biškupaca, Brodskog Stupnika, Cerne i Čađavice. Zato će nadolazeća nedjelja u Zagrebu biti u znaku tambure i Šokadije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:42