THURSTON MOORE

Zvučne skulpture i pop melodije utjecajnog i nepoderivog oca alternativnog rocka

Naslov sugerira akustični folk, no na njemu Moore sumira gotovo sve čime se bavio u protekle četiri dekade

U deset godina, koliko je prošlo od raspada Sonic Youtha, "By The Fire" je četvrti solo album Thurstona Moorea. Njegova nekadašnja životna partnerica i basistica tog njujorškog avangardnog rock sastava Kim Gordon je prošle godine objavila prvi solo album "No Home Record", a i gitarist Lee Ranaldo je bio vrlo aktivan dočim je Steve Shelley, između ostalog, bubnjao i za Ranalda i za Moorea pa tako i na "By The Fire" na kojem bas ponovo svira Debbie Googe iz My Bloody Valentinea.

Naslov sugerira akustični folk, no na njemu Moore sumira gotovo sve čime se bavio u protekle četiri dekade. Ima ovdje i folka, ali i Krautrocka srodnog grupi Neu!, bučnih skladbi navrlih iz ostavštine Sonic Youtha te onih u kojima se dotiče iskustava Lou Reeda s "Metal Machine Musica".

Premda sve zvuči dobro poznato onima koji su odrastali uz Sonic Youth kao jedan od najvažnijih bendova koje su ikada čuli, Moore je ostao mjerna jedinica za avangardnost u popularnoj glazbi, naročito u "zvučnim skulpturama" dužim od deset minuta, dok u onim kraćima kroz gusto tkanje gitarističkog pletiva izbijaju i psihodelične pop melodije. Usto, Moore je za alternativni isto što i Neil Young za klasični rock. Nekoć pionir, sada veteran, vazda nepoderiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:30