ZVONKO MAKOVIĆ

‘Žedno uho ne može biti smješteno u prostoru Galerije’

 Bruno Konjević/CROPIX

Tek što je proradio, novoosnovani klub Žedno uho , smješten u podrumu galerije Klovićevi dvori , našao se pred problemom: naime, na sjednici Upravnog vijeća Klovićevih dvora, predsjednik Vijeća Zvonko Maković zatražio je da se prekine program Žednog uha, utvrdivši da klupski programi nemaju veze s galerijskom djelatnošću.

- Ja nisam znao da se klub otvara niti je Upravno vijeće o tome obaviješteno, iz Jutarnjeg lista vidio sam da je klub otvoren, kao i fantastičnu usporedbu s Lapidarijem. Lapidarij je nešto što je izuzetno vrijedno, međutim Klovićevi dvori su muzejsko-galerijska ustanova s točno definiranim programima. Neprihvatljivo je da se taj klub otvorio, a da ugovori nisu potpisani, ravnateljica se nije obratila ni osnivačima galerije ni relevantnim gradskim uredima, nisu ishođene dozvole za rad kluba, uz niz drugih nepravilnosti, od toga da klub radi do kasno noću i da se tu prodaje alkohol bez dozvole... Pogledajte na Trgovački sud u Zagrebu kako je točno definirana djelatnost jedne muzejsko-galerijske ustanove - rekao nam je Zvonko Maković.

Donamjena prostora

Zanimalo nas je i kako to da Maković kao predsjednik Upravnog vijeća nije bio upoznat s otvaranjem kluba?

- Zapravo to jest moj propust, ali Upravno vijeće odobrava generalni godišnji program Galerije. Možda sam trebala znati da je to nešto što će biti neobično, pa sam članove Vijeća trebala upozoriti, no zaista imamo puno programa koje radimo i o kojima možda ne izvijestimo svaki put sve članove; i sama sam bila članica Vijeća za vrijeme bivše ravnateljice i nismo nikada tražili uvid u sva događanja u kući, tako da nisam pretpostavljala da bi to bilo nužno - kaže Marina Viculin, koja je dolaskom na mjesto ravnateljice Klovićevih i sama pomaknula program prema nekonvencionalnijim događanjima.

U Upravnom vijeću Klovićevih dvora dva su predstavnika Grada, Zvonko Maković i Morana Paliković Gruden, dva predstavnika Ministarstva, Božo Majstorović i Leonida Kovač, te predstavnik zaposlenika, Antonio Picukarić, koji je zajedno s Viculin sudjelovao u realiziranju programa. S obzirom na to da je još na press konferenciji uoči otvaranja kluba istaknuto kako se u prostoru neće raditi nikakve prenamjene, za komentar smo upitali i Matu Škugora:

- Radi se o donamjeni muzejskog prostora, što znači da će prostor i dalje zadržati svoju izvornu djelatnost.

Nije noćni klub

Imamo potpisan ugovor o programskoj djelatnosti, u kojem se navodi kako ćemo djelovati kao glazbena scena pri galeriji Klovićevi dvori. Nije riječ o noćnom klubu, a riječ “klub” iskoristili smo zato da publici vizualno približimo atmosferu prostora. Također, ulažemo i novac u videoinstalaciju Ivana Marušića Klifa koja će se nalaziti u prostoru i nadopunjavati ga - istaknuo je Škugor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:44